Έντυπη Έκδοση

ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΚΡΕΜΗ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Ανοίγουν χίλιες τρύπες

Αντίστροφα μετρά η κυβέρνηση μέχρι το πρώτο προγραμματισμένο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και των επικεφαλής των δανειστών Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.).

Δεν βλέπουν την ώρα να μας έρθουν... Δεν βλέπουν την ώρα να μας έρθουν... Ηδη το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» για να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες, ώστε να καταφέρει να καλύψει όποιες τρύπες υπάρχουν στην εκτέλεση του προγράμματος, με την ελπίδα να δεχθεί όσο το δυνατό λιγότερες πιέσεις από την τρόικα.

Τα μηνύματα ωστόσο που έρχονται από την πλευρά των δανειστών είναι ότι οι επικεφαλής της τρόικας γυρνούν στην Αθήνα για να ανοίξουν όλα τα θέματα, χωρίς να αφήσουν τίποτα για αργότερα, όπως ζήτησε πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι πηγή της Κομισιόν έλεγε την Παρασκευή ότι οι μνημονιακές απαιτήσεις οι οποίες ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, φτάνουν τις 1.000 και αυτές θα εξεταστούν όλες κατά την επικείμενη αξιολόγηση.

Αιχμή του δόρατος, ασφαλιστικά, εργασιακό και δημοσιονομικά, με τα τελευταία να αποτελούν το πρώτο θέμα που θα εξετάσουν οι δανειστές, εν όψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 6 Οκτωβρίου.

Ηδη την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι οι εταίροι-δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια αναπροσαρμογής των στόχων, όπως ελπίζει η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα ζητεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 να τεθεί στο 3% όπως προβλέπει το μνημόνιο και όχι στο 2,5% όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά και προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Δεν αλλάζουν οι στόχοι

Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές πριν φτάσουν στην Αθήνα, έστειλαν μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να «προσγειώσει» τις προσδοκίες της για φοροελαφρύνσεις, υπενθυμίζοντάς της ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές και δεν μπορούν να αλλάξουν.

Στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αν και η κυβέρνηση επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες να μεταθέσει τις συζητήσεις για αργότερα (ακόμα και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), η τρόικα ξεκαθάρισε ότι έρχεται στην Ελλάδα με το θέμα των ομαδικών απολύσεων να βρίσκεται στις πρώτες σειρές της ατζέντας της.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση ετοιμάζει την αμυντική της γραμμή. Ηδη χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε συνεργασία δύο ωρών με τον Γιάννη Βρούτση για τα ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, εν όψει και των συναντήσεων που θα έχει ο Ελληνας υπουργός Εργασίας σήμερα στη Γενεύη με στελέχη του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας).

Ο υπουργός Εργασίας ελπίζει στη στήριξη του ILO, καθώς προσδοκά μια γνωμοδότηση που θα «μπλοκάρει» την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας μοιάζει να είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά στο «κομμάτι» των απολύσεων, αλλά συγκλίνει στις απόψεις των δανειστών για το συνδικαλιστικό νόμο.

Η κυβέρνηση περιμένει την Τρίτη να παρουσιαστεί η μελέτη του ILO για τις ομαδικές απολύσεις και σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το ILO «είναι ένας οργανισμός παγκοσμίου φήμης με μεγάλη αξιοπιστία. Είναι ένας οργανισμός που δύσκολα αμφισβητείται. Εκτιμούμε, ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για μας».

Τα Ταμεία

Αναφορικά με τις αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση τις περιμένει περί τα τέλη Οκτωβρίου, ελπίζοντας να ξεπεράσουν τις πιέσεις των δανειστών για περικοπές συντάξεων και συγχωνεύσεις Ταμείων.

Δύσκολα φαίνονται τα πράγματα αναφορικά και με τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν και το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση επέμενε ότι θα νομοθετήσει ακόμα και μονομερώς νέα ρύθμιση με έως και 100 δόσεις, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός να έρθει άμεσα προς ψήφιση η νέα ρύθμιση, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο πρωθυπουργός, με βάση αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσει σε μία παρέμβαση».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει προγραμματίσει για σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, με θέμα τα «κόκκινα δάνεια», τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, με θέμα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, για το άλλο «καυτό μέτωπο», αυτό της Υγείας, όπου ο στόχος είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος των δαπανών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Χαρδούβελης: «Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί»