Έντυπη Έκδοση

Η Αριστερά στο δρόμο του Θεού;

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πάπα, μετά την επίσκεψη του πρώτου στο Αγιον Ορος, έχει μια ιδιαίτερη γενική σημασία που δυστυχώς δεν πρόκειται να αναδειχθεί παρά μόνο κατόπιν εορτής, αφού προς το παρόν ο καθένας προσπαθεί να αναδείξει την ειδική σημασία που τον βολεύει.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θεώρησαν τη συνάντηση, περίπου, σαν «ατόπημα» του Πάπα, επειδή ο κ. Τσίπρας δεν έχει επίσημη κρατική θέση και, αντίθετα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν πως ο Πάπας, περίπου, «προφήτευσε» την ανάρρηση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργικό θώκο.

Στην πραγματικότητα η συνάντηση του Πάπα με τον κ. Τσίπρα δεν είχε καμιά ουσιαστική σημασία. Συμφώνησαν πως η ειρήνη είναι πολύ καλό πράγμα και πως δεν είναι σωστό να υποφέρουν οι άνθρωποι για να σωθούν οι τράπεζες. Το πρώτο είναι η γνωστή υποκρισία και το δεύτερο είναι μια ρητορεία που παρακάμπτει αφρόνως το βασικό πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας.

Αν λοιπόν αφαιρέσουμε τα λόγια του αέρα τι μένει; Ενας πολύ σοβαρός συμβολισμός: ο πιο «έγκυρος» εκπρόσωπος του Θεού επί της γης συνάντησε δύο (μαζί τον Βάλτερ Μπάγερ του Κ.Κ. Αυστρίας) εκπρόσωπους της Επανάστασης επί της ευρωπαϊκής γης.

Και επειδή ο Θεός και η Επανάσταση είναι αφηρημένες έννοιες, οι δυο πλευρές της συνάντησης, στην πραγματικότητα, μεσολαβούν, ως εκπρόσωποι, ανάμεσα σε δύο κοινωνικούς χώρους: στο χώρο της κοινωνικής βάσης (το συντηρητικό, η πλευρά του Πάπα, και τον επαναστατικό, η πλευρά του Τσίπρα) και στο χώρο των δυνάμεων της εξουσίας.

Υπάρχουν επομένως, προς κρίση, σ' αυτή τη συνάντηση δύο σημασίες:

Η πρώτη: υπέρ ποίου χώρου και προς ποιο χώρο μεσολαβούν (μαζί) οι «ριζοσπάστες» της Αριστεράς και ο «προκαθήμενος» της Αγίας Εδρας; Υπέρ του χώρου της βάσης στο χώρο της εξουσίας ή υπέρ του χώρου της εξουσίας στο χώρο της βάσης; Η δεύτερη σημασία, είναι ποιος ηγεμόνευσε σ' αυτή τη συνάντηση: ο εκπρόσωπος του Θεού ή ο εκπρόσωπος της επανάστασης;

Οπως κι αν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, η συνάντηση ήταν ένα φαρσοειδές επεισόδιο της συνάντησης του συντηρητισμού με την επαναστατικότητα, που όμως είναι και παραμένει το βασικό πολιτικό ζητούμενο της εποχής μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Αριστερά