Έντυπη Έκδοση

Κουβέλης: Πρόωρες τον Μάρτιο

«Με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική πόλωση, δύσκολα θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο», εκτιμά ο Φ. Κουβέλης. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ανοίγει ένα παράθυρο να αποτελεί «μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης» υπό τον όρο να «απεγκλωβιστεί από τις ασκούμενες πολιτικές, που σήμερα συνυπηρετεί».

«Η μία περίπτωση είναι να οδηγηθούμε σε πρόωρη προσφυγή σε σχέση με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η δεύτερη είναι η ίδια η κυβέρνηση να θελήσει να προκαλέσει εκλογές με την επίκληση μείζονος εθνικού λόγου, προοπτική που φαίνεται να την απομακρύνει το "βατερλό" του ΕΝΦΙΑ και η γενικότερη κατάσταση της κοινωνίας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξή του («Real news»). Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης του Α. Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ, διαπιστώνει πως παραμένει η άρνηση για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας και τον περιορισμό των πολιτικών της σκληρής λιτότητας.

Στην παρατήρηση ότι η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται ως κόμμα-κλειδί για την ανάδειξη ή όχι Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο κ. Κουβέλης απαντά: «Δεν διστάσαμε ποτέ να σηκώσουμε το βάρος των εξελίξεων. Θα το κάναμε και τώρα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνει ότι επιχειρεί μια «μετατόπιση ανάμεσα σε θέσεις ρεαλιστικές, θέσεις μετριοπαθέστερες από το παρελθόν, και σε θέσεις που εξακολουθούν να είναι ανεφάρμοστες. Στη ΔΕΘ, ο πρόεδρός του επιχείρησε να επικοινωνήσει και με το ευρύτερο ακροατήριο, το ακροατήριο που αποζητά αλλαγές με μέτρο και υπευθυνότητα, αλλά δοκίμασε να καλύψει και την εσωκομματική κοινή γνώμη» και προσθέτει ότι η «προσκόλληση σε θέσεις δογματικές εξακολουθεί να είναι παρούσα». Σημειώνει δε, ότι μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει στη βάση σύναψης προγραμματικών συμφωνιών. «Σ' αυτό το πλαίσιο και στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, που παραμένει ο διακηρυγμένος στόχος μας, θα αναζητήσουμε συμπτώσεις με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τις συλλογικότητες της πολιτικής οικολογίας και τη ριζοσπαστική αριστερά», αναφέρει ο κ. Κουβέλης. Τάσσεται υπέρ της «οργανωτικής αυτοτέλειας» του κόμματος και τονίζει πως η ΔΗΜΑΡ «ούτε θα διαλυθεί ούτε θα διαχυθεί σε άλλα κόμματα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ