Έντυπη Έκδοση

Ο ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΤΑ 'ΒΑΛΕ -ΕΜΜΕΣΩΣ- ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

«Δεν έχω κουραστεί ακόμη»

Απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αποσυσπείρωση της γαλάζιας βάσης, με επικλήσεις στον κομματικό πατριωτισμό των νεοδημοκρατών και τον καραμανλισμό, με... πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και με την υπόσχεση ότι η χώρα μπορεί και χωρίς νέο Μνημόνιο και χωρίς τα λεφτά του ΔΝΤ, έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική.

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στον οποίο αναφέρθηκε προσωπικά, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επιχείρησε να απευθυνθεί στην παραταξιακή συνείδηση των νεοδημοκρατών, συγκρίνοντας εμμέσως τη σημερινή επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ (αν και δήλωσε σίγουρος ότι «δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση») με το ΠΑΣΟΚ του 1981 και του 2009.

Πέρα από τις επιθέσεις για λαϊκισμό, διχασμό και την υπόμνηση του «λεφτά υπάρχουν», αίσθηση προκάλεσε και η προσπάθειά του να αποδομήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο κεντρώα και συντηρητικά ακροατήρια, με ειρωνείες για τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στο Αγιον Ορος και το Βατικανό, αλλά και με αναφορές στα «αθεϊκά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης» και τη μέχρι πρότινος «αλληλεγγύη με τα κινήματα των φονταμενταλιστών» στη Μέση Ανατολή που διώκουν τους Χριστιανούς.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του:

* Αναφέρθηκε σε όλους τους πρώην προέδρους της Ν.Δ. και στον Παύλο Μπακογιάννη, με εγκώμια για την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και με αναφορές (όχι ονομαστικές) στη στάση του Κώστα Καραμανλή το 2004 στο σχέδιο Ανάν και το 2008 στο Βουκουρέστι.

* Απέσυρε το λεκτικό σχήμα της «Νέας Ελλάδας» και επανέλαβε πολλές φορές τη φράση «είμαστε υπερήφανοι που είμαστε νεοδημοκράτες».

* Υπερασπίστηκε την έννοια συντηρητικός υπενθυμίζοντας τη φράση του Κωστή Στεφανόπουλου «Αν μας λένε συντηρητικούς, το δεχόμαστε. Γιατί θέλουμε να συντηρήσουμε τη Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο».

* Στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια του πατριωτισμού και ενέταξε τη Ν.Δ. στα ευρωπαϊκά κόμματα που ενστερνίζονται τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες.

* Παρουσίασε τη Ν.Δ. ως τη δύναμη ευθύνης που παίρνει ακόμη και δυσάρεστες αποφάσεις κόντρα στην ιδεολογία της, ώστε να δικαιολογήσει μνημονιακές πολιτικές.

* Υπερασπίστηκε τις μνημονιακές πολιτικές, υποστηρίζοντας με κύρια επιχειρήματα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος στις αγορές φέρνουν αποτελέσματα.

* Δικαιολογήθηκε για τη μνημονιακή στροφή και τις επιλογές της κυβέρνησής του, λέγοντας: «Την κρίσιμη στιγμή, προτίμησα να αλλάξω την πορεία της, να αλλάξω τη μοίρα της, αντί να... "δοξαστώ" από την καταστροφή της χώρας μου. Πολλοί μου είπαν τότε, το θυμόσαστε: "Αντώνη, πρόσεξε, σου έδωσαν μια χειροβομβίδα, μην σκάσει στα χέρια σου"! Το ήξερα! Αλλά την κράτησα. Και την εξουδετέρωσα αυτήν τη χειροβομβίδα! Δεν την άφησα να σκάσει. Κάποιος έπρεπε να το κάνει».

* Δήλωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει το 2015, εντάσσοντάς την στο «πακέτο» των διλημμάτων της προεδρικής εκλογής.

* Διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχει κουραστεί ακόμη...

Πάντως, η δήλωση του κ. Σαμαρά «όχι μόνο δεν θα χρειαστούμε νέο Μνημόνιο, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε από την επόμενη χρονιά, ακόμα και χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του τωρινού Μνημονίου», όπως και οι διαρροές περί σχεδιαζόμενης μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2015 και όχι από το 2016 όπως προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο και ένταξης περισσότερων φορελαφρύνσεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, πρέπει να «περάσουν» καταρχήν από την τρόικα, που επιστρέφει σήμερα.

Με Βενιζέλο

Ο πρωθυπουργός σήμερα ή το αργότερο αύριο θα έχει νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στις οποίες Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ταυτόσημη γραμμή σε όλα τα θέματα, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος βάζει βέτο σε υποχωρήσεις στα εργασιακά. Η νέα αναφορά του κ. Σαμαρά από τη Χαλκιδική στη φράση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 «λεφτά υπάρχουν» αλλά και το γεγονός ότι διεκδίκησε για τη Ν.Δ. τον τίτλο «δημοκρατική παράταξη» προκάλεσαν εν τω μεταξύ πράσινες αντιδράσεις. «Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η "άλλη" παράταξη σε σχέση με τη Ν.Δ.», σχολίασε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης. «Η περίοδος 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Τα "ισοδύναμα μέτρα" των Ζαππείων ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την "αντιμνημονιακή" φάση της Ν.Δ.», προσέθεσε περνώντας στην αντεπίθεση.

Ο κ. Σαμαράς ωστόσο δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη διαφορά κομματικής στόχευσης με τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά και τη νέα αντιπαράθεση μεταξύ των γαλάζιων «μεταρρυθμιστών» και «λαϊκών δεξιών».

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόσυνο

Σε μνημόσυνο μετέτρεψε ο Α. Σαμαράς την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αντί να αναλύσει τους άξονες της στρατηγικής του κόμματός του, κατέφυγε σε ένα ντελίριο ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας και κενολογίας ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «δεν μας διαφώτισε» για τον περίφημο «οδικό άξονα» απεμπλοκής από το Μνημόνιο και ερωτά: Θα καταργήσει τους 462 εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους, τις 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα εκατοντάδες ΠΔ και υπουργικές αποφάσεις που υλοποιούν το Μνημόνιο;

Θερμή υποδοχή στον Κώστα Καραμανλή από την Π.Ε. της Ν.Δ., ψυχρή χειραψία με Σαμαρά

Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και η ψυχρή, κατά ορισμένες ερμηνείες, χειραψία που αντήλλαξε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν τα δύο παραλειπόμενα που συζητήθηκαν περισσότερο στο περιθώριο μίας συνεδρίασης που εξελίχθηκε χωρίς εκπλήξεις.

Πρόσωπα που θα μπορούσαν να ανάψουν σπίθες τελικά δεν εμφανίστηκαν και το στίγμα των περισσότερων τοποθετήσεων έκλινε περισσότερο προς το κέντρο, με μόνες ίσως πιο σκληρές δεξιές νότες την επίκληση της φράσης του Κωστή Στεφανόπουλου περί συντηρητισμού από τον κ. Σαμαρά και τις «θρησκευτικές» αναφορές του ίδιου. Το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Πέτρος Μολυβιάτης αναφέρθηκε στην ιδεολογία της παράταξης, την οποία όρισε ως το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό (όπως είχε προσδιοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή).

Το έτερο ιστορικό στέλεχος Γιάννης Βαρβιτσιώτης δήλωσε τη στήριξή του στον κ. Σαμαρά και μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Η αιχμή όμως που άφησε αναφερόμενος στη «στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτοντας «και εμείς όταν εφαρμόσαμε αυτή την τακτική την πληρώσαμε ακριβά», συζητήθηκε.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε χαιρετισμό από τις Βρυξέλλες όπου συνεχίζει τις ακροάσεις εν όψει της ανάληψης των νέων καθηκόντων του στην Κομισιόν, καλώντας τους «Ελληνες πολίτες πέρα και πάνω από τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις και διαφορές» να «ακολουθήσουν μαζί μας το δρόμο της εθνικής ενότητας και της εθνικής συνεννόησης». Ως το κόμμα που καλύπτει «όλο το φάσμα ανάμεσα στην παραδοσιακή δεξιά και το σύγχρονο μεταρρυθμιστικό κέντρο» όρισε τη Ν.Δ. ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δεν πήγε στη συνεδρίαση της Χαλκιδικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία