Έντυπη Έκδοση

Απασφάλισαν οι φοροελαφρύνσεις

Τι να σημαίνει άραγε η ξαφνική πρεμούρα της κυβέρνησης να τα δώσει όλα στις φοροελαφρύνσεις; Τόσους μήνες (αν όχι χρόνια) έχει στα χέρια της τη διακυβέρνηση της χώρας. Τόσους μήνες (αν όχι χρόνια) κρατάει το τεφτέρι της ελληνικής οικονομίας στα χέρια της και γνωρίζει πολύ καλά πόσα βάζει στο ταμείο και πόσα βγάζει από το ταμείο. Τι άλλαξε δηλαδή τώρα;

 Τι να σημαίνει λοιπόν αυτή η ξαφνική «απίστευτη λαχτάρα» για φοροελαφρύνσεις; Και όταν λέμε για λαχτάρα, μιλάμε για πραγματική λαχτάρα. Σαν να ξύπνησε ένα πρωί ο Σαμαράς και να είπε στον εαυτό του: «Αντώνη, ήρθε η ώρα να δώσεις πίσω στο λαό σου όλα αυτά που στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και άρχισε να διαδίδει ότι σε λίγους μήνες, αν όχι ημέρες, η Ελλάδα θα έχει γίνει η γη της φορολογικής επαγγελίας.

Τι μείωση αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Τι μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Τι μείωση των τεκμηρίων στα αυτοκίνητα. Τι μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τι μείωση του ΦΠΑ παντού. Τι μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 30%. Τι μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των εισοδημάτων.

Ειδικά για τα δύο τελευταία, η χαρά της κυβέρνησης είναι διπλή, γιατί στην εισφορά αλληλεγγύης το μέτρο κανονικά τελείωνε φέτος και η κυβέρνηση κατάφερε να το κρατήσει ακόμα ένα χρόνο, έστω και μειωμένο. Αντίστοιχα μεγάλη χαρά έχουν και για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι ένα απόλυτα αποτυχημένο μέτρο, όπως απέδειξαν οι ίδιοι με στοιχεία, αλλά τελικά κατάφεραν να το διατηρήσουν ακόμα ένα χρόνο, έστω και αυτό μειωμένο κατά 30%.

Τι να πει κανείς; Μόνο ένα πράγμα μπορεί να σκεφτεί ένας απλός νους. Οτι η χαρά του αφεντικού ήταν τόσο μεγάλη που δεν έσκασε η χειροβομβίδα στα χέρια του, που τρελάθηκε και τα δίνει όλα τζάμπα.

Βέβαια κάποιοι (πραγματικά κακεντρεχείς) μπορεί να σκεφτούν ότι ο πρωθυπουργός δεν άκουσε τη φωνή της λογικής, αλλά τις φωνές που του φωνάζουν κάτι για εκλογές, και αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Θα σκέφτηκε δηλαδή ότι δύσκολες εποχές έρχονται, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα και αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, προσφέροντας φοροελαφρύνσεις σε όλους.

Αλλοι λένε (ακόμα πιο κακεντρεχείς) ότι αν και η ΝΕΡΙΤ δεν έδειξε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε τελικά ότι όλοι μιλούσαν για τις παροχές που εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα διάβασε και το λόγο που έκανε ο ίδιος από το ίδιο βήμα, με τις φτωχές εξαγγελίες, και θα είπε: «Για κάτσε, ρε Αντώνη, εδώ ολόκληρη χειροβομβίδα εξουδετέρωσες και δεν μπορείς να εξαγγείλεις περισσότερες παροχές από τον άλλο, που στο κάτω κάτω είναι και όψιμος στα θαύματα;». Εκανε λοιπόν το σταυρό του και απασφάλισε...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις