Έντυπη Έκδοση

Καυτές οι επόμενες εκατό ημέρες

Υπάρχει και ο «άγνωστος Χ» το τυχαίο ή το απρόβλεπτο

Κάποιοι έχουν ήδη καταλήξει στο σενάριο: Η Βουλή δεν μπορεί να αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διαλυθεί και, στις αρχές του χρόνου, θα προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Οι πιο βιαστικοί βλέπουν τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου, που θα διαδεχτεί τον Κάρολο Παπούλια, να έρχονται πιο κοντά και να επισπεύδονται έτσι οι κάλπες.

Και, σ' όλο αυτό το σκηνικό, οι πιο πολλοί διακρίνουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι, ωστόσο, συμφωνούν πως υπάρχουν ακόμη κρίσιμες εκκρεμότητες, που μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά, θετικά ή αρνητικά, τις εξελίξεις. Υπάρχει -όπως σε όλες τις πολιτικές εξισώσεις- και ο «άγνωστος Χ», το τυχαίο ή το απρόβλεπτο, που, πολλές φορές, ξεστρατίζει τις εξελίξεις. Και υπάρχει, έως τότε, τεράστιος πολιτικός χρόνος.

Προφανώς, η κυβέρνηση δεν έχει την ώρα αυτή τους 180 βουλευτές για να αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο και να αποτρέψει πρόωρες εθνικές εκλογές. Δεν έχει, όμως, ούτε και η αντιπολίτευση τους 120 που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία και να προκαλέσουν άμεση διάλυση της Βουλής. Ενας μικρός, αλλά κρίσιμος αριθμός βουλευτών κρατά στα χέρια του τις εξελίξεις. Πολλοί, μάλιστα, μπορεί να αποφασίσουν ή να αλλάξουν την απόφασή τους ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ανάλογα με τα ζητήματα που θα βρίσκονται στο αμόνι της δοκιμασίας και το κλίμα που θα επικρατεί στην κοινωνία. Υπολογίζοντας, δηλαδή, τόσο τα όσα θα διακυβεύονται την ώρα εκείνη και την κλίση που θα έχουν πάρει, όσο και τις ροπές που θα αναπτύσσονται στην κοινωνία με βάση τις προοπτικές, τις ευκαιρίες ή τους κινδύνους, που θα νομίζει ότι έχει μπροστά της.

Κάποια πράγματα μπορεί, βέβαια, να φανούν κατά τις αμέσως επόμενες μέρες από τη στάση της τρόικας στα θέματα που αφορούν στον επόμενο προϋπολογισμό και τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις. Οι πιο κρίσιμες εκκρεμότητες, ωστόσο, αποκτούν σημαντικό χρονικό ορίζοντα, καθώς αναβλήθηκε η έναρξη της τελευταίας αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Οπως αναβλήθηκε και η έναρξη της συζήτησης για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Και τα θέματα αυτά, καθοριστικά για την πορεία του τόπου, μπορεί να λυθούν και να δημιουργήσουν άλλο κλίμα. Μπορεί, όμως, να παραμείνουν σε εκκρεμότητα και να αποτελέσουν διακύβευμα σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά τόσο το κλίμα στην κοινωνία όσο και τις επερχόμενες εξελίξεις.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, λοιπόν, η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και οι εξελίξεις που ακολουθούν εξαρτώνται από την τροπή που θα πάρουν οι μεγάλες εκκρεμότητες (ιδίως η ρύθμιση του χρέους) και από τις προοπτικές που θα φανούν στον ορίζοντα. Ολα, ωστόσο, αυτά -άρα και κάποια από τα κλειδιά των πολιτικών εξελίξεων- βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας. Η στάση τους μπορεί να τροφοδοτήσει αφ' ενός νέο κύκλο δυσφορίας και αφ' ετέρου το φόβο για τα χειρότερα που μπορεί να έλθουν. Μπορεί να οδηγεί στην πρόκληση ή τον κίνδυνο πρόκλησης νέας κρίσης. Και σε μια βασανιστική υπόνοια: Μήπως, δηλαδή, την ώρα που η χώρα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και είναι η ώρα να ανταποκριθούν κι εκείνοι στις δικές τους, οδηγηθούμε σε μια νέα κρίση, που θα τους δώσει το πρόσχημα να υπαναχωρήσουν και να ρίξουν την ευθύνη σ' εμάς.

Μπορεί, βέβαια, κάποια από όλα αυτά να αρχίσουν να φαίνονται στις επόμενες μέρες. Δεν είναι, όμως, καθόλου εύκολο να ξεκαθαρίσουν και να οριστικοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εκατό ημέρες θα είναι καυτές. Και προφανώς θα γραφτούν στην Ιστορία, που θα διαβάζεται για πολλές δεκαετίες. Γεγονός που δεν αφήνει χώρο σε εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες, αλλά αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων. Δεν είναι κομματικό παιχνίδι τα όσα έρχονται. Αφορούν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο