Έντυπη Έκδοση

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥΣ

Χτυπήματα στην πηγή των εσόδων

Τέσσερα ακόμη διυλιστήρια πετρελαίου έπληξαν χθες στην πόλη Ταλ Αμπιγιάντ της βόρειας Συρίας οι δυνάμεις του διεθνούς συναπισμού που υπό τις ΗΠΑ πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νόσρα επανέλαβε από την πλευρά του τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού πριν από λίγες μέρες, ότι «αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει χρόνια».

Κούρδοι της Συρίας παρακολουθούν με κιάλια τις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές Κούρδοι της Συρίας παρακολουθούν με κιάλια τις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές Από τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν τα τρία διυλιστήρια, το τέταρτο υπέστη φθορές. Από την Πέμπτη, που έχουν ξεκινήσει οι βομβαρδισμοί, έχουν καταστραφεί συνολικά δεκαπέντε διυλιστήρια, καθώς οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας εκτιμούν ότι από τη λαθραία πώληση πετρελαίου η οργάνωση εξασφαλίζει την οικονομική της επιβίωση.

Η RAF

Αναγνωριστικές πτήσεις πραγματοποιούν για την ώρα τα σκάφη της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) ύστερα από το πράσινο φως του βρετανικού κοινοβουλίου την Παρασκευή προκειμένου η Βρετανία να ενσωματωθεί στο διεθνή συνασπισμό που προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους. Αν και η κυβερνητική πρόταση που εγκρίθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο αφορά μόνο πλήγματα στο Ιράκ, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον εκτίμησε ότι το θέμα μιας βρετανικής επέμβασης και στη Συρία πρέπει να μείνει ανοικτό.

Βέβαιη θεωρείται πλέον η συμμετοχή και της Αυστραλίας στους βομβαρδισμούς. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Αμποτ, αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα σε λίγες μέρες την «πρόσδεση» και της δικής του χώρας στο συμμαχικό «άρμα».

Τις αεροπορικές επιδρομές καταδίκασε το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, και απείλησε με αντίποινα τις χώρες της Δύσης και τις αραβικές που συμμετέχουν στο συνασπισμό.

«Βρισκόμαστε σε ένα μακρύ πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σε μήνες ούτε χρόνια, αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αμπου Φίρας αλ Σούρι, μια δήλωση παρόμοια με εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων («Θα πάρει χρόνια ο αγώνας κατά του ΙΚ»).

Την ίδια ώρα ειδικοί αμφισβητούν την αξιοπιστία του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων (SITE) το οποίο, επικαλούμενο μηνύματα τζιχαντιστών στο twitter, επιβεβαίωνε την επιτυχία των βομβαρδισμών αλλά και το θάνατο του Μούχσιν αλ Φάντλι, που φέρεται ως επικεφαλής της ομάδας... Χορασάν!

Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την πραγματική φύση της συγκεκριμένης οργάνωσης. Θεωρούν ότι πρόκειται για μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, του συριακού δηλαδή παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, και ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε τη «μυστηριώδη» οργάνωση σε μια κινδυνολογική ρητορική («ετοιμάζουν επιθέσεις όχι μόνο σε Συρία και Μέση Ανατολή αλλά και στις ΗΠΑ»), ως άλλοθι για να δικαιολογήσουν τη στρατιωτική επέμβαση. «Στη Συρία κανείς δεν είχε ακούσει τη Χορασάν, παρά μόνο πρόσφατα, όταν την ανέφεραν τα αμερικανικά μέσα», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ράχμαν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος