Έντυπη Έκδοση

Ο ύπνος του ηφαιστείου κράτησε 35 χρόνια

Μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο όρος Οντάκε στην Ιαπωνία, με τουλάχιστον 35 νεκρούς -οι 31 άνθρωποι, τους οποίους ανακάλυψαν οι διασώστες, ήταν «σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής» (όρος που χρησιμοποιείται από τις ιαπωνικές αρχές, μέχρι να μπορέσουν οι γιατροί να εκδώσουν πιστοποιητικά θανάτου).

35 νεκροί από την έκρηξη στο ιαπωνικό ηφαίστειο Οντάκε 35 νεκροί από την έκρηξη στο ιαπωνικό ηφαίστειο Οντάκε Περίπου 300 ορειβάτες είχαν εγκλωβιστεί στο όρος μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι, ωστόσο μέχρι το βράδυ οι περισσότεροι κατόρθωσαν να κατεβούν το βουνό. Οπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, το ηφαίστειο συνέχισε να εκρήγνυται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η υπηρεσία, που είχε προβλέψει τις εκρήξεις, είχε προειδοποιήσει για μεγάλη συγκέντρωση τέφρας στις γύρω περιοχές.

Πράγματι, το απόγευμα του Σαββάτου οι διασώστες αναγκάστηκαν «να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της αυξανόμενης συγκέντρωσης θειαφιού», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της ιαπωνικής νομαρχίας Ναγκάνο. Στις επιχειρήσεις διάσωσης πήραν μέρος συνολικά 550 στρατιώτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Το ηφαίστειο, που κορυφώνεται στα 3.067 μέτρα, εξερράγη εκτοξεύοντας πυκνά σύννεφα καπνού, στάχτη και πέτρες, δημιουργώντας ένα «σεληνιακό τοπίο», όπως σχολιάζει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Κανείς δεν θα φανταζόταν μια έκρηξη σε ένα τέτοιο είδος βουνού. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», δήλωσε εργαζόμενος της ιαπωνικής δημόσιας τηλεόρασης ΝΗΚ, που βρέθηκε στην περιοχή για να καλύψει κάποιο άλλο συμβάν. «Υγρή στάχτη έπεφτε σαν χιόνι», διηγήθηκε, «πολύ γρήγορα μας τύλιξε ένα σύννεφο μαύρου καπνού. Ηταν πιο σκοτεινά και από νύχτα, χωρίς καμία ορατότητα. Κάποια μέλη της ομάδας μας νόμιζαν ότι θα πεθάνουμε. Ηταν τρομακτικό».

Το όρος Οντάκε, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ορειβάτες, δεν έχει σημειώσει τόσο σφοδρή δραστηριότητα από το 1979, οπότε το ηφαίστειο εκτόξευσε περισσότερους από 200.000 τόνους τέφρας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μια έκρηξη μικρότερου μεγέθους έλαβε χώρα το 1991, ενώ το ηφαίστειο ευθύνεται για σειρά σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν το 2007.

(ΠΗΓΕΣ: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Ιαπωνία