Έντυπη Έκδοση

Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

«Στο DNA τους ο Ψυχρός Πόλεμος»

Την ανάγκη μιας νέας επανεκκίνησης στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι πρόκειται να εκσυγχρονιστεί το συμβατικό και πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, μακριά ωστόσο από τη λογική μιας νέας κούρσας εξοπλισμών.

Εκσυγχρονισμό του συμβατικού και πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Λαβρόφ Εκσυγχρονισμό του συμβατικού και πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Λαβρόφ Νωρίτερα, είχε εξαπολύσει καταιγιστική επίθεση εναντίον της Ουάσιγκτον, της Δύσης και του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τους όλους ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον ψυχροπολεμικό τους «γενετικό κώδικα».

Σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων που έδωσε, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι καιρός να επαναληφθεί η «επαναφορά» στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, όρο που είχε χρησιμοποιήσει το 2009, λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα, η τότε υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ασκησε επίθεση στην ψυχροπολεμική νοοτροπία, επέκρινε την Ουάσιγκτον επειδή απέκλεισε το σύμμαχο της Ρωσίας, Μπασάρ αλ -Ασαντ από την εκστρατεία της εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και είπε πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν πλέον να ενεργούν ως εισαγγελέας, δικαστής και εκτελεστής σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Η επαναφορά 2.0

Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 5, επέρριψε ευθύνες στην αμερικανική πλευρά για τα προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Οπως είπε, «η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ καταστρέφει σήμερα μεγάλο μέρος της δομής συνεργασίας που είχε η ίδια δημιουργήσει μαζί μας. Πιθανότατα, θα έρθει κάτι περισσότερο, μια δεύτερη επανεκκίνηση ή μια επαναφορά 2.0».

Ευκαιρίας δοθείσης, ανέφερε πως, χάρη στις «πρωτοβουλίες του Ρώσου προέδρου», η κατάσταση βελτιώνεται επί του πεδίου στην Ουκρανία. «Η εκεχειρία παίρνει μορφή, αν και βέβαια όχι χωρίς προβλήματα. Εποπτικοί μηχανισμοί έχουν εγκαθιδρυθεί, έχουν ξεκινήσει συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία, έχουν ξαναρχίσει οι συνομιλίες για το αέριο».

Μιλώντας επίσης στο δίκτυο RT, τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμη τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» όπως και ότι η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει τα συμβατικά και πυρηνικά της όπλα, τονίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει «μια νέα κούρσα εξοπλισμών».

Η νέα START

Σχολιάζοντας εμμέσως πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση του δικού τους πυρηνικού οπλοστασίου, εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθούν οι όροι της νέας συνθήκης START, που είναι δεσμευτική.

Τόνισε επίσης ότι, παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία δεν αισθάνεται απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν επιθυμεί να φθάσει στα άκρα, αλλάζοντας προσανατολισμό στις οικονομικές σχέσεις της με το εξωτερικό. «Είναι σημαντικό οι εταίροι μας να καταλάβουν τη ματαιότητα των τελεσιγράφων και των απειλών», πρόσθεσε.

Εξάλλου και το Σάββατο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε Δυτικούς και ΝΑΤΟ ότι δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν το «γενετικό κώδικα» του Ψυχρού Πολέμου που τους χαρακτηρίζει και υπέδειξε στις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις αξιώσεις τους στην «αιώνια μοναδικότητα». (Πηγές: AFP-BBC-Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική
Ρωσία
ΗΠΑ