Έντυπη Έκδοση

Αντιδράσεις στο Χονγκ Κονγκ για την επικράτηση του «μία χώρα-ένα σύστημα»

Συνεχίστηκαν χθες όγδοη μέρα οι κινητοποιήσεις του ειρηνικού κινήματος Occupy Central στο Χονγκ Κονγκ, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που αντιδρούν στην απόφαση της Κίνας να επεμβαίνει στο εξής στην ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης.

«Θερμό επεισόδιο», παρά τη βροχή... «Θερμό επεισόδιο», παρά τη βροχή... Οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού για να τους απωθήσουν.

Η Κίνα ανέκτησε το Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1997 και έκτοτε το Χονγκ Κονγκ διοικείται με βάση την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» την οποία οι διαδηλωτές θεωρούν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Η κατάσταση δυναμιστίστηκε στις 31 Αυγούστου, όταν η Κίνα ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εκλογές, που έχουν αποφασιστεί για το 2017 στο Χονγκ Κονγκ, οι υποψήφιοι για την τοπική κυβέρνηση θα εκλέγονται από μια επιτροπή 1.200 μελών στην οποία θα ανήκουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και επαγγελματικών ομάδων που σχετίζονται με το Πεκίνο, μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Κίνας το 1997, ότι θα προωθούσε τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

«Για ποιο λόγο άτομα που διορίζονται από το Πεκίνο να μπορούν να αποφασίζουν την τύχη του Χονγκ Κονγκ;», αναρωτιέται ένας από τους διαδηλωτές και το σχετικό ερώτημα διατυπώθηκε τον Ιούνιο και σε ένα δημοψήφισμα που το Occupy πραγματοποίησε χωρίς την έγκριση των Αρχών, με αυτοσχέδιες κάλπες που στήθηκαν σε 15 σημεία αλλά και την παράλληλη δυνατότητα διαδικτυακής ψήφου. Οχτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν τότε υπέρ μιας περισσότερο δημοκρατικής διαδικασίας, το δημοψήσισμα όμως δεν είχε καμία ισχύ και η Κίνα το απέρριψε εξαρχής ως «παράνομο» και «αντισυνταγματικό».

Μετά το δημοψήφισμα, άρχισαν το Σεπτέμβριο (από τις 21) οι κινητοποιήσεις των διαδηλωτών οι οποίες κλιμακώθηκαν την Παρασκευή, όταν τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν, ενώ 78 άτομα συνελήφθησαν.

Χθες, οι διαδηλωτές περικύκλωσαν την έδρα της κυβέρνησης ενώ σκοπεύουν να αποκλείσουν το σημαντικό οικονομικό κέντρο Central την 1η Οκτωβρίου (εθνική γιορτή, επέτειος της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας). Ο πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει ένα σύντομο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος. Εκπρόσωπος του Γραφείου της Κίνας ανακοίνωσε πως η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε είδους «παράνομη συμπεριφορά».

Στο μεταξύ, τα «μαθήματα» έχουν μεταφερθεί εκτός των αιθουσών. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν 80 διαλέξεις με θέματα όπως «Γκάντι: αστική ανυπακοή και συμμετοχική δημοκρατία», «Οικονομικός τομέας και οικονομικές ανισότητες στο Χονγκ Κονκ», «Δημόσιος χώρος και πολιτική», όλες στους δρόμους.

«Δεν είναι ότι απέχουμε από τα μαθήματα. Το να προσπαθείς να κάνεις την κοινωνία να δει τη σκληρή πραγματικότητα είναι κι αυτό μέρος της ακαδημαϊκής ζωής», δηλώνει ο εκπρόσωπος των φοιτητών.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Afp, Reuters, El Pais)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ