Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΟΥ

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Η συζήτηση με θέμα «ΜΜΕ και φασισμός» κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών

Παρά το κρύο και τη βροχή που έπεφτε από νωρίς, περίπου 2.000 πολίτες το βράδυ του Σαββάτου ανέβηκαν στο λόφο του Κολωνού για να επισκεφθούν, από την πρώτη μέρα, το διήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν αρκετές οργανώσεις αλληλεγγύης που συγκέντρωναν τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη, οι οποίες αποφάσισαν να συνεργασθούν δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλεγγύης.

Το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ επισκέφθηκαν αρκετοί κάτοικοι από τις γειτονιές του Κολωνού. Πρόκειται για το 4ο διαμέρισμα, όπου η Χρυσή Αυγή στις δημοτικές εκλογές πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό της (20%) και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη.

Σημαντικό είναι ότι ενώ τις προηγούμενες χρονιές είχαν καταγγελθεί από τους διοργανωτές αρκετές «στημένες» διαμαρτυρίες ακροδεξιών που εμφανίσθηκαν φορώντας τον μανδύα των κατοίκων, φέτος δεν έκαναν την εμφάνισή τους. Παρ' όλα αυτά, οι διοργανωτές φρόντισαν να υπάρχει αυξημένη περιφρούρηση, γιατί την ίδια ώρα, σε σχετικά μικρή απόσταση (στο σταθμό Λαρίσης), είχε οργανωθεί συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής. Πάντως, δεν υπήρξε η παραμικρή ενόχληση.

Μαζική προσέλευση

Οι διοργανωτές το αποδίδουν στη μαζικότητα της προσέλευσης.

Επίσης, πρώτη φορά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σημειώνεται ρεκόρ συμμετοχής μεταναστευτικών κοινοτήτων και πολιτικών, κοινωνικών οργανώσεων, στο Φεστιβάλ που γίνεται παραδοσιακά στον Κολωνό.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε η συζήτηση με θέμα «ΜΜΕ και φασισμός». Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, η συζήτηση διήρκησε πέραν του προβλεπόμενου, οι προβληματισμοί αρκετοί και οι απόψεις που εκφράσθηκαν πολλές.

Η επικρατούσα άποψη, πάντως, είναι ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σημειώθηκε μια στροφή από ορισμένα, μεγάλης εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόβαλλαν (θετικά) τις απόψεις και δράσεις της Χρυσής Αυγής. Ομως μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ εντάσσει τον «κακό» φασισμό στη λογική των δύο άκρων και του λαϊκισμού. Το γεγονός αυτό προσφέρει έδαφος στη Χρυσή Αυγή, ακόμα και σήμερα, που λόγω των δικαστικών διώξεων ασκεί πιέσεις.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες τόνισαν ότι ακόμα και μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα, υπάρχουν Μέσα Ενημέρωσης που παραχωρούν τηλεοπτικό χώρο σε στελέχη της Χρυσής Αυγής ή προβάλλουν το λάιφ στάιλ της καθημερινότητας ή της ερωτικής ζωής ορισμένων στελεχών της, όπως για παράδειγμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι στην περίπτωση που το επιβαρημένο πολιτικό κλίμα από την παρουσία της Χρυσής Αυγής διαφοροποιηθεί υπέρ της, μέσω της αθώωσης ορισμένων στελεχών στη δίκη που θ' ακολουθήσει ή με αλλαγή του ποινικού κώδικα που συζητείται ή ακόμα και με ενδεχόμενη επόμενη εκλογική τους επιτυχία, όλα τα σενάρια που έχουν τοποθετηθεί στα συρτάρια περί μιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει κυβερνητική πλειοψηφία, μπορούν να ξαναζεσταθούν και να σερβιριστούν, τουλάχιστον μέσω ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία την προωθούσαν πριν από τη δολοφονία.

Ολοι όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση συμφώνησαν ότι για να επιτευχθεί η απόμονωσή της χρειάζεται κοινωνική δραστηριοποίηση, γεγονός που όπως επισημάνθηκε δεν αποτελεί μια εύκολη και σύντομη διαδικασία αλλά έναν μαραθώνιο.

Το ενδιαφέρον τράβηξε επίσης και η έκθεση φωτογραφίας. Στα ταμπλό υπήρχαν φωτογραφίες από την καθημερινότητα των μεταναστών στη Μανολάδα, φωτογραφίες ενός μαχαιρωμένου Αφγανού στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, άλλες από την πορεία στο Κερατσίνι που διοργάνωθηκε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζουν ακροδεξιούς να στέκονται δίπλα στους άνδρες των ΜΑΤ και να πετούν πέτρες στους διαδηλωτές.

Υπήρχαν και φωτογραφίες-μαρτυρίες από τα συσσίτια αστέγων στους αθηναϊκούς δρόμους. Στην έκθεση αντιρατσιστικού σκίτσου συμμετείχαν εννέα σκιτσογράφοι, οι οποίοι συζητούσαν με τους επισκέπτες για τη συμβολή του σκίτσου στις αντιρατσιστικές προσπάθειες.

Την επανεμφάνισή της έκανε η Χρυσή Αυγή, διοργανώνοντας συγκέντρωση συμπαράστασης, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, μπροστά στα παλιότερα κεντρικά γραφεία της, που βρίσκονται στην οδό Δελληγιάννη, κοντά στο σταθμό Λαρίσης.

Ενα χρόνο μετά την προφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, στελέχη και βουλευτές του κόμματος μίλησαν σε ανοιχτή συγκέντρωση «ενάντια στις άδικες, παράνομες, αντισυνταγματικές και αμιγώς πολιτικές διώξεις». Μαυροφορεμένοι νέοι και αρκετοί ηλικιωμένοι έκαναν την εμφάνισή τους στη συγκέντρωση, κρατώντας ελληνικές σημαίες. Τα μέλη που προσήλθαν, συνολικά, δεν ξεπερνούσαν τα 800 άτομα.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «άθλια σκευωρία», τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή «παρά τις διώξεις σημειώνει άνοδο». Αντίστοιχη συγκέντρωση διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή και στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησαν οι βουλευτές της Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

** Ρατσιστικές επιθέσεις στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα

Εναν εργάτη από το Πακιστάν, τον Μοχάμεντ Ιλιάς, έβαλε στόχο κάποια ομάδα ακροδεξιών που προκαλεί συστηματικές επιθέσεις στην παλιά Κοκκινιά. Κοντά στο σπίτι του, την Παρασκευή λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο μετανάστης δέχθηκε επίθεση στην οδό Αρτης και Κορυτσάς. Χτυπημένος με σιδηρογροθιά στο πρόσωπο, βγήκε έξω κι έτρεξε πίσω τους. Κάτοικοι της γειτονιάς βγήκαν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι και σταμάτησαν την επίθεση, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν φιλήσυχο γείτονά τους.

Ο 50χρονος μετανάστης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «Αττικόν Νοσοκομείο». Η Αστυνομία δεν εντόπισε τους δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με το θύμα της επίθεσης είναι γνωστοί, αφού προηγήθηκαν κι άλλες επιθέσεις στη γειτονιά και τα βράδια στήνουν ενέδρες. Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Νίκαιας στην παλιά Κοκκινιά.

Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΜΠΡΕΧΤ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟ 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται

Μια συγκινητική παράσταση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

Μικρός ο θίασος. Ερασιτέχνες, αλλά ταλαντούχοι, οι μαθητές που ανέβασαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου στα Ταμπούρια του Κερατσινίου, τέσσερις σκηνές από το «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ», του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

«ΟΧΙ», στον τρόμο και  την αθλιότητα του φασισμού από τη θεατρική ομάδα  του Γ' Λυκείου Κερατσινίου «ΟΧΙ», στον τρόμο και την αθλιότητα του φασισμού από τη θεατρική ομάδα του Γ' Λυκείου Κερατσινίου Το ίδιο έργο, τα ίδια παιδιά είχαν ανεβάσει ξανά τον Ιούνιο του 2013 στην ίδια αίθουσα. Λίγους μήνες πριν χρυσαυγίτες δολοφονήσουν τον Παύλο Φύσσα, στο κέντρο της Αμφιάλης.

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό που θα συνέβαινε τρεις μήνες μετά, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αμφιάλης», εξομολογήθηκε από το μικρόφωνο η καθηγήτρια των μαθητών Ελένη Καπετανίδου. Το φετινό ανέβασμα της παράστασης, εξηγεί, «είναι η ελάχιστη συμβολή μας στη μνήμη του παλιού μας μαθητή Παύλου Φύσσα».

Τον Ιούνιο του 2013 τα περισσότερα παιδιά της θεατρικής ομάδας του 3ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου μόλις είχαν τελειώσει τη δευτέρα Λυκείου. Δούλεψαν, πέραν της τυπικής διδασκαλίας και μάθησης, με τις καθηγήτριές τους Ελένη Καπετανίδου και Φανή Παπαβασιλείου για τον απαιτητικό Μπρεχτ, με φαντασία και πάνω απ' όλα με επιμονή. Προσπάθησαν για το κάτι «παραπάνω». Υπερδραστήριες οι καθηγήτριες, ανήσυχοι και ανυπόμονοι οι μαθητές.

Πρωτοετείς φοιτητές σήμερα οι περισσότεροι -οι μικρότεροι της παρέας εκείνης φέτος βρίσκονται στην Γ' λυκείου- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σχολείου τους να ανεβάσει πάλι τα τέσσερα μονόπρακτα στη μνήμη ενός πρώην μαθητή που πέρασε από τα ίδια θρανία. Από το δικό τους σχολείο.

Αναμνηστική φωτογραφία του θιάσου πριν από την παράσταση, με τις καθηγήτριές τους Αναμνηστική φωτογραφία του θιάσου πριν από την παράσταση, με τις καθηγήτριές τους Ολοι τους ήταν παρόντες. Οπως «παρών» ήταν και ο 34χρονος Killah Ρ, ή κατά κόσμον Παύλος Φύσσας. Στην αίθουσα ακούγεται το «Σιγά μην κλάψω» του Γιάννη Αγγελάκα, που ο ράπερ με την αντιφασιστική δράση είχε τραγουδήσει με το δικό του τρόπο.

Τα φώτα στην αίθουσα σβήνουν, ησυχία.

Σκηνή πρώτη «Ο σπιούνος». Μια υπηρέτρια, ένας άνδρας, μια γυναίκα, ένα αγόρι. Το ψέμα, η τρομοκρατία έχει πανικοβάλει και καταπιέζει μια αστική γερμανική οικογένεια τα χρόνια του ναζισμού. Το ζευγάρι φοβάται να μιλήσει. Ζυγιάζει και ξαναζυγιάζει τα λόγια του και πάλι διστάζει. Οι τοίχοι έχουν αφτιά. Φόβος και ψέμα παντού.

Σκηνή δεύτερη «Η επί του όρους ομιλία». Ο ετοιμοθάνατος, ο παπάς, η γυναίκα, ο γιος. Ακόμη ένα ψέμα θα ψιθυριστεί στο αφτί του ετοιμαθάνατου.

Σκηνή τρίτη «Η Εβραία». Δύσκολος, εκτεταμένος μονόλογος. Η φρίκη της φασιστικής εξουσίας είναι διάχυτη παντού. Οι σχέσεις των ανθρώπων διαλύονται. Το ψέμα και ο φόβος διαλύουν και ισοπεδώνουν τους ανθρώπους. Εξαιρετική η ερμηνεία της κοπέλας στη σκηνή. Φάνηκε στο χειροκρότημα.

Σκηνή τέταρτη «Το δημοψήφισμα». Μια γυναίκα και δύο εργάτες γύρω από ένα τραπέζι. Με οκτώ λέξεις λέγονται όλα: Αυτά που φωνάζουν στην κοινή γνώμη είναι ψέμα.

Στην ατμόσφαιρα αιωρείται μια μόνιμη απειλή, ένας φόβος, το ψέμα και ο τρόμος.

Η παράσταση τελειώνει. Η σκηνή φωτίζεται και τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Ξεδιπλώνεται ένα πανό με το σύνθημα «ΟΧΙ». Ο τρόμος και η αθλιότητα του φασισμού δεν θα περάσουν. Μια αγκαλιά ο θίασος, εξεγείρεται: Υπάρχουν και κάποιοι που αντιστέκονται. Ο Παύλος Φύσσας ζει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αντιρατσιστική δράση
Αντιφασιστική Δράση
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ