Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΜΠΡΕΧΤ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟ 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται

Μια συγκινητική παράσταση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

Μικρός ο θίασος. Ερασιτέχνες, αλλά ταλαντούχοι, οι μαθητές που ανέβασαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου στα Ταμπούρια του Κερατσινίου, τέσσερις σκηνές από το «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ», του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

«ΟΧΙ», στον τρόμο και  την αθλιότητα του φασισμού από τη θεατρική ομάδα  του Γ' Λυκείου Κερατσινίου «ΟΧΙ», στον τρόμο και την αθλιότητα του φασισμού από τη θεατρική ομάδα του Γ' Λυκείου Κερατσινίου Το ίδιο έργο, τα ίδια παιδιά είχαν ανεβάσει ξανά τον Ιούνιο του 2013 στην ίδια αίθουσα. Λίγους μήνες πριν χρυσαυγίτες δολοφονήσουν τον Παύλο Φύσσα, στο κέντρο της Αμφιάλης.

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό που θα συνέβαινε τρεις μήνες μετά, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αμφιάλης», εξομολογήθηκε από το μικρόφωνο η καθηγήτρια των μαθητών Ελένη Καπετανίδου. Το φετινό ανέβασμα της παράστασης, εξηγεί, «είναι η ελάχιστη συμβολή μας στη μνήμη του παλιού μας μαθητή Παύλου Φύσσα».

Τον Ιούνιο του 2013 τα περισσότερα παιδιά της θεατρικής ομάδας του 3ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου μόλις είχαν τελειώσει τη δευτέρα Λυκείου. Δούλεψαν, πέραν της τυπικής διδασκαλίας και μάθησης, με τις καθηγήτριές τους Ελένη Καπετανίδου και Φανή Παπαβασιλείου για τον απαιτητικό Μπρεχτ, με φαντασία και πάνω απ' όλα με επιμονή. Προσπάθησαν για το κάτι «παραπάνω». Υπερδραστήριες οι καθηγήτριες, ανήσυχοι και ανυπόμονοι οι μαθητές.

Πρωτοετείς φοιτητές σήμερα οι περισσότεροι -οι μικρότεροι της παρέας εκείνης φέτος βρίσκονται στην Γ' λυκείου- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σχολείου τους να ανεβάσει πάλι τα τέσσερα μονόπρακτα στη μνήμη ενός πρώην μαθητή που πέρασε από τα ίδια θρανία. Από το δικό τους σχολείο.

Αναμνηστική φωτογραφία του θιάσου πριν από την παράσταση, με τις καθηγήτριές τους Αναμνηστική φωτογραφία του θιάσου πριν από την παράσταση, με τις καθηγήτριές τους Ολοι τους ήταν παρόντες. Οπως «παρών» ήταν και ο 34χρονος Killah Ρ, ή κατά κόσμον Παύλος Φύσσας. Στην αίθουσα ακούγεται το «Σιγά μην κλάψω» του Γιάννη Αγγελάκα, που ο ράπερ με την αντιφασιστική δράση είχε τραγουδήσει με το δικό του τρόπο.

Τα φώτα στην αίθουσα σβήνουν, ησυχία.

Σκηνή πρώτη «Ο σπιούνος». Μια υπηρέτρια, ένας άνδρας, μια γυναίκα, ένα αγόρι. Το ψέμα, η τρομοκρατία έχει πανικοβάλει και καταπιέζει μια αστική γερμανική οικογένεια τα χρόνια του ναζισμού. Το ζευγάρι φοβάται να μιλήσει. Ζυγιάζει και ξαναζυγιάζει τα λόγια του και πάλι διστάζει. Οι τοίχοι έχουν αφτιά. Φόβος και ψέμα παντού.

Σκηνή δεύτερη «Η επί του όρους ομιλία». Ο ετοιμοθάνατος, ο παπάς, η γυναίκα, ο γιος. Ακόμη ένα ψέμα θα ψιθυριστεί στο αφτί του ετοιμαθάνατου.

Σκηνή τρίτη «Η Εβραία». Δύσκολος, εκτεταμένος μονόλογος. Η φρίκη της φασιστικής εξουσίας είναι διάχυτη παντού. Οι σχέσεις των ανθρώπων διαλύονται. Το ψέμα και ο φόβος διαλύουν και ισοπεδώνουν τους ανθρώπους. Εξαιρετική η ερμηνεία της κοπέλας στη σκηνή. Φάνηκε στο χειροκρότημα.

Σκηνή τέταρτη «Το δημοψήφισμα». Μια γυναίκα και δύο εργάτες γύρω από ένα τραπέζι. Με οκτώ λέξεις λέγονται όλα: Αυτά που φωνάζουν στην κοινή γνώμη είναι ψέμα.

Στην ατμόσφαιρα αιωρείται μια μόνιμη απειλή, ένας φόβος, το ψέμα και ο τρόμος.

Η παράσταση τελειώνει. Η σκηνή φωτίζεται και τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Ξεδιπλώνεται ένα πανό με το σύνθημα «ΟΧΙ». Ο τρόμος και η αθλιότητα του φασισμού δεν θα περάσουν. Μια αγκαλιά ο θίασος, εξεγείρεται: Υπάρχουν και κάποιοι που αντιστέκονται. Ο Παύλος Φύσσας ζει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αντιρατσιστική δράση
Σχολεία
Αντιφασιστική Δράση
Αφιέρωμα
Εκδηλώσεις
Κύριο θέμα
Εμπρακτη αλληλεγγύη