Έντυπη Έκδοση

Στο «71» η Χρυσή Αθηνά

Νύχτες πρεμιέρας - Τα βραβεία

Αυλαία χθες βράδυ για το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας που ολοκληρώθηκε με την πολυαναμενόμενη ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» και πρωταγωνιστή τον Μπεν Αφλεκ.

* Τη Χρυσή Αθηνά (που απένειμε κριτική επιτροπή αποτελούμενη από νέους) απέσπασε η ταινία «71» του Yann Demange. Το Βραβείο Σεναρίου κέρδισε το «When Animals Dream» του Jonas Alexander Arnby και το Βραβείο Σκηνοθεσίας το «Blind» του Eskil Vogt.

Το πάντα πολύτιμο Βραβείο Κοινού πήγε στην ταινία «Σήμερα θέλω να γυρίσω μόνος» του Ντανιέλ Ριμπέιρο, ενώ τα βραβείο Μουσική και Φιλμ απέσπασε το «20.000 Days on Earth» των Iain Forsyth, Jane Pollard.

Ειδική Μνεία, στο ίδιο τμήμα, δόθηκε στο «Pulp: a film about life, death and super-market» του Florian Habicht.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, καθώς και των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.

* Στις μικρού μήκους, το «ΙΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη ήταν ο μεγάλος νικητής: απέσπασε το πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ), καθώς και το βραβείο σκηνοθεσίας.

Το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην «Καθημερινή Εργάσιμη» των Βαγγέλη Καραμαριγού και Ζαχαρία Μαυροειδή, ενώ το Γ' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στο «Α Portrait» του Αριστοτέλη Μαραγκού, «μια προσωπική ταινία που αποδεικνύει πως για να κάνεις σπουδαίο σινεμά δεν χρειάζεσαι παρά μια γραμμή και δυο αράδες». Για το σενάριό της βραβεύθηκε η ταινία «Maasai» του Χάρη Λαγκούση. Η επιτροπή (Γ. Καρναβάς, Π. Παναγιωτοπούλου, Κ. Καρβούνη, Γ. Κρασσακόπουλος και Τζ. Γρηγοράκης) απένειμε, επίσης, δύο εύφημους μνείες: στην «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου (τον μεγάλο νικητή του Φεστιβάλ Δράμας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες) και τον «Ανεπιθύμητο» του Φοίβου Κοντογιάννη. Το βραβείο Φωτογραφίας, που απονεμήθηκε -πρώτη φορά στο φεστιβάλ- από την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, απονεμήθηκε στην ταινία «Fawns» των Θανάση Τσιμπίνη και Κωνσταντίνου Κουκουλιού.

* Στους πρωτοεμφανιζόμενους, νικητής αναδείχθηκε ο Μιχάλης Κωνσταντάτος που κέρδισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τη δουλειά του στο «Luton».

Η Πηνελόπη Τσιλίκα και η Σοφία Κόκκαλη, οι δύο νεαρές πρωταγωνίστριες της «Μικράς Αγγλίας» του Παντελή Βούλγαρη, μοιράστηκαν το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, ενώ ο Χάρης Φραγκούλης τιμήθηκε με το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το ρόλο του αδίστακτου φονιά στους «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους Π. Χούρσογλου, Γ. Δασκαλοθανάση, Σμ. Καρύδη, Α. Καρπετόπουλο και Α. Κασιμάτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία/Απονομές
Κινηματογράφος