Έντυπη Έκδοση

Σκαμμένος στο βράχο;

Μέχρι και σπηλαιολόγος εκλήθη να συνδράμει στην ανασκαφή της Αμφίπολης, κυρίως για την υπόγεια επέκταση του τάφου καθώς όλα δείχνουν πως είναι σκαμμένος μέσα στο βράχο.

Το Σαββατοκύριακο το συνεργείο αναλώθηκε στην προσπάθεια αποχωμάτωσης του δευτέρου θαλάμου, δηλαδή πίσω από τις Καρυάτιδες, προκειμένου η ανασκαφική ομάδα να εισέλθει κανονικά από το θύρωμα προς τον τρίτο θάλαμο, που είναι και ο πιο ενδιαφέρων μετά την αποκάλυψη της υπόγειας συνέχειάς του.

Το τελευταίο μαρμάρινο περιθύρωμα, όπως έχουμε πει, είναι περίπου το μισό σε πλάτος από τα άλλα και έχει ύψος περί τα 2 μέτρα, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 μ. κάτω απ' τη στάθμη του δαπέδου που διατρέχει τους τρεις θαλάμους.

Αν σε εκείνο το σημείο υπάρχει ράμπα ή σκαλοπάτια δεν είναι σαφές, καθώς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αποχωματωθεί πλήρως ο τρίτος θάλαμος.

Σήμερα και αύριο προγραμματίζουν να αποκαλύψουν το θυραίο άνοιγμα πίσω από τις Καρυάτιδες, αποχωματώνοντας ισόρροπα και από τις δύο πλευρές του ανοίγματος ώστε να μην επιβαρύνουν τον ενδιάμεσο διαχωριστικό τοίχο με υπερβολικά φορτία.

Οταν η δίοδος απελευθερωθεί θα ξεκινήσουν τις αντιστηρίξεις και υποστυλώσεις του τρίτου θαλάμου, προκειμένου να κρατήσουν το θόλο της καμάρας που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο κι αυτός ο χώρος θα γεμίσει σκαλωσιές και πατάρια εργασίας.

Εχει, εν τω μεταξύ, αποκαλυφθεί πλήρως το δάπεδο του πρώτου θαλάμου πίσω από τις Σφίγγες, το οποίο δεν παρουσιάζει τίποτα το αρχαιολογικά αξιοποιήσιμο. Δεν φέρει ψηφιδωτές απεικονίσεις ή άλλη διακόσμηση, που ίσως οδηγούσε σε κάποια συμπεράσματα για τη χρήση του χώρου και την ταυτοποίησή του με κάποιον ή κάποιους νεκρούς. Οπως και νά 'χει, το μαρμαροθετημένο αυτό δάπεδο καλύφθηκε με ένα προστατευτικό υλικό για να μην φθαρεί κατά τις ανασκαφικές εργασίες - που δεν φαίνεται να τελειώσουν άμεσα.

Οι προσδοκίες της ανασκαφικής ομάδας, ότι ίσως τα βάθρα των Καρυατίδων δώσουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες, τελικά δεν ευωδόθηκαν.

Τα βάθρα αποκαλύφθηκαν αλλά δεν είχαν τίποτα το ιδιαίτερο να πουν στους επιστήμονες. Είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο, αλλά δεν τα συνοδεύει κάποια ανάγλυφη παράσταση ή έστω ένα κυμάτιο. Απλής μορφής, χωρίς κανένα διακοσμητικό στοιχείο είναι και το περιθύρωμα που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο, ενώ οι γύρω τοίχοι του δεύτερου θαλάμου είναι επενδυμένοι με μάρμαρο αλλά χωρίς παραστάσεις.

Συνεπώς, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στο τέταρτο θύρωμα που δεν είναι όπως όλα τα άλλα στο κέντρο του τοίχου. Είναι έκκεντρο, κάτι που δείχνει πως η συνέχεια μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου σκαμμένη στο βράχο.

Παρόμοια ανοίγματα έχουν βρεθεί σε κατασκευές της αρχαιότητας και αυτό έχει να κάνει με λόγους στατικούς.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το παραμικρό κινητό εύρημα, που θα βοηθούσε στην ακριβή χρονολόγηση του μνημείου.

Η πρόταση του έμπειρου στελέχους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αρχιτέκτονα μηχανικού Αθανάσιου Νακάση, να γίνει δειγματολητικός έλεγχος στην κεραμεική της θεμελίωσης του τάφου εξωτερικά, θα έδινε μια ακριβή εκτίμηση της εποχής που κτίστηκε ώστε να μπορεί να συνδεθεί με τα ιστορικά του συμφραζόμενα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία