Έντυπη Έκδοση

Θεού θέλοντος και Digea επιτρεπούσης

Με 400 τοπικούς αναμεταδότες - αντί για 1.000 στο παρελθόν- το ψηφιακό σήμα θα φτάνει σε κάθε γωνιά της χώρας

Για τις 31 Οκτωβρίου μετατέθηκε -σύμφωνα με επίσημα χείλη- το switch-off της Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Βόρειας Εύβοιας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί, θεού θέλοντος και Digea επιτρεπούσης η συνολική μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη δεν έχουν υπογράψει με την Digea τα περιφερειακά κανάλια, διαμαρτυρόμενα για το υψηλό ύψος ενοικίου.

Ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε απτόητο πως η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή βρίσκεται ήδη προς δημοσίευση και με απλά μαθηματικά τα επόμενα «switch off» έχουν προγραμματιστεί για τις:

31 Οκτωβρίου 2014: Κεντρική Μακεδονία / Θεσσαλία / τμήμα Στερεάς Ελλάδας.

28 Νοεμβρίου 2014: Ηπειρος / Δυτική Μακεδονία / Ιόνιο / Αιτωλοακαρνανία.

19 Δεκεμβρίου 2014: Κρήτη / Κυκλάδες / Δωδεκάνησα / Σάμος & Ικαρία.

Ετσι, από τις 19 Δεκεμβρίου θα υπάρχει πλέον μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, καθώς η αναλογική εκπομπή θα διακοπεί. Μάλιστα από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνεται ότι αν τελικά η μετάβαση ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουν χρειαστεί μόλις 176 ημέρες, δηλαδή λιγότερο από 6 μήνες, για να καλυφθεί το 96% του ελληνικού πληθυσμού. Ετσι, ενώ αρχικά το όλο εγχείρημα θα διαρκούσε 210 ημέρες, συμπιέστηκε κατά περίπου ένα μήνα το συνολικό χρονοδιάγραμμα.

Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, η ψηφιακή τηλεόραση εξασφαλίζει: πρόσβαση σε περισσότερα κανάλια, με ποιοτική ψηφιακή εικόνα και ήχο, χωρίς είδωλα και χιόνια. Παροχή νέων υπηρεσιών, όπως πρόσβαση στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα του κάθε καναλιού (EPG), πρόσβαση σε πολύγλωσσους υπότιτλους και λοιπές διαδραστικές υπηρεσίες, που δύνανται να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Κανάλια υψηλής ευκρίνειας

Εξοικονόμηση ενέργειας (μικρότερη κατανάλωση ρεύματος) λόγω της χαμηλότερης απαιτούμενης ισχύος στα κέντρα εκπομπής σε σχέση με τα αναλογικά. Πρόσβαση σε κανάλια υψηλής ευκρίνειας αλλά και τρισδιάστατης εικόνας μελλοντικά. Ηδη οι Ελληνες πολίτες παρακολούθησαν μέσω της ΝΕΡΙΤ HD αθλητικά γεγονότα, με πρωτόγνωρη ποιότητα υψηλής ευκρίνειας. Δυνατότητα υπηρεσιών ειδικά για τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, για παράδειγμα δυνατότητα για χρήση μεγαλύτερης γραμματοσειράς υποτίτλων για τα άτομα με δυσκολίες όρασης.

Κι όλα αυτά την ώρα που στην αναλογική εποχή, η πληθυσμιακή κάλυψη για τους ιδιωτικούς εθνικούς σταθμούς κυμαινόταν στο 93%, και η ποιότητα λήψης δεν ήταν ομοιόμορφη. Τώρα όμως οι τηλεθεατές θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερους περιφερειακούς σταθμούς, καθώς αυτοί πλέον δεν εκπέμπονται μόνο τοπικά, αλλά καλύπτουν μία κατά πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή.

Ουσιαστικά περισσότεροι τηλεθεατές έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο περισσότερων περιφερειακών σταθμών. Παράλληλα, μειώθηκε σημαντικά το κόστος λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών καθώς το κόστος δικτύου και εγκαταστάσεων το επιφορτίστηκε ο Πάροχος Δικτύου, δίνοντας έτσι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιωμένες τηλεοπτικές υπηρεσίες στα τοπικά κανάλια.

Επίσης, με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης ανοίγει ο δρόμος για αποδοτικότερη χρήση του τηλεπικοινωνιακού φάσματος, που αποτελεί σπάνιο δημόσιο πόρο. Δημιουργήθηκαν ήδη οι προϋποθέσεις για παροχή κινητών υπηρεσιών ευρυζωνικότητας από την επικείμενη διάθεση του «Ψηφιακού Μερίσματος» (800MHz), πράξη που οδηγεί στην εξασφάλιση άμεσων εσόδων για το Δημόσιο άνω των 300 εκατ. ευρώ εντός του 2014.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και σοβαρές εκκρεμότητες, και δεν αναφερόμασται μόνο στο γεγονός ότι τα κανάλια βρέθηκαν μέσω τροπολογίας στην ψηφιακή εποχή με τις προσωρινές τους άδειες.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η διαπραγμάτευση των περιφερειακών καναλιών με την Digea για το κόστος ενοικίου των ψηφιακών συχνοτήτων. Να θυμίσουμε πως ήταν αρχές Αυγούστου, όταν τα περιφερειακά κανάλια αντέδρασαν στο υψηλό ενοίκιο που προέβλεπε η σύμβαση της Digea, με αποτέλεσμα να αρνηθούν να την υπογράψουν, παρά τα συνεχόμενα switch off. Από την πλευρά της, η Digea δεν δέχθηκε καμία έκπτωση, παραπέμποντας τους σταθμούς στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί έως το τέλος του μήνα από τους σταθμούς, αλλά ακόμη το θέμα ελέγχεται από την ΕΕΤΤ.

Τι σημαίνει όμως στην ουσία το «πέρασμα στην Ψηφιακή Τηλεόραση»;

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει νόμιμο και αδειοδοτημένο δίκτυο Παρόχου για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. (Ασχέτως αν αυτό ελέγχεται από τους ίδιους τους μεγαλοκαναλάρχες.)

Το Δημόσιο για πρώτη φορά λαμβάνει έσοδα από τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. (Αστεία ποσά, σε σχέση με όσα δεν έχει εισπράξει τόσα χρόνια το κράτος για τη χρήση τους). Η ορθή λειτουργία του δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης ελέγχεται από το κράτος (και τους μεγαλοκαναλάρχες).

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και τα θετικά της υπόθεσης. Η Ελλάδα ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα, προσφέροντας βελτιωμένη εμπειρία στον τηλεθεατή και στα κανάλια ελευθέρας λήψης. Για να μεγιστοποιηθεί η πληθυσμιακή κάλυψη απαιτούνται πλέον συγκριτικά πολύ λιγότεροι τοπικοί αναμεταδότες (gapfillers), χαμηλότερης ισχύος και κόστους, από ό,τι στην αναλογική τεχνολογία.

Με την πλήρη εθνική ψηφιακή μετάβαση εκτιμάται ότι με 400 τοπικούς αναμεταδότες (αντί για 1.000 στο παρελθόν) το ψηφιακό σήμα θα φτάνει σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ψηφιακά Μέσα
TV & Media
Τηλεόραση