Έντυπη Έκδοση

«Η καρδιά του Ελληνα κινδυνεύει συνέχεια και σταθερά»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η σημερινή, μια ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου σε ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Συνήθως το κοινό βομβαρδίζεται με πληθώρα υλικού από τα ΜΜΕ, το οποίο πρέπει να φιλτράρει ο καθένας μέσα από κάποιον ειδικό της εμπιστοσύνης του, προκειμένου να καταλάβει αν κάτι τον αφορά.

«Οταν ο πολίτης δεν έχει χρήματα να καλύψει στοιχειώδεις βιοποριστικές του ανάγκες τότε πηγαίνει στο γιατρό ετοιμοθάνατος ή συχνά τον πηγαίνουν πεθαμένο» Θ. Δ. «Οταν ο πολίτης δεν έχει χρήματα να καλύψει στοιχειώδεις βιοποριστικές του ανάγκες τότε πηγαίνει στο γιατρό ετοιμοθάνατος ή συχνά τον πηγαίνουν πεθαμένο» Θ. Δ. Συχνά το αποτέλεσμα μαζικής ενημέρωσης επί θεμάτων υγείας είναι ο πανικός πολύ περισσότερων ανθρώπων από όσους πραγματικά αφορά το ζήτημα». Μιλάμε με τον Θανάση Δρίτσα, καρδιολόγο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτη και συγγραφέα.

- Πώς προλαμβάνεται ένα καρδιακό επεισόδιο;

«Πρέπει να ανακαλύψει κάποιος κατ' αρχάς αν έχει βιολογικούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, υψηλή χοληστερίνη, σάκχαρο, αρτηριακή υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό). Οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι επίσης πολύ σημαντικοί είναι και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες στους οποίους, δυστυχώς, δεν αναφέρονται ακόμη και οι καρδιολόγοι (βλ. το εργασιακό άγχος, η κατάθλιψη, η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα)».

- Παθήσεις της καρδιάς;

«Στις αρχές του 20ού αιώνα πάθαιναν συχνότερα έμφραγμα οι πλουσιότερες τάξεις, πιθανά λόγω λιπαρής διατροφής και παχυσαρκίας της ευμάρειας. Οι φτωχοί τότε έτρωγαν περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ψάρια, τα οποία ήσαν φθηνά. Σήμερα παρατηρείται το παράδοξο οι φτωχότερες τάξεις να τρέφονται με φτηνό σκουπιδοφαγητό (fast food), να πάσχουν από παχυσαρκία, να καπνίζουν περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο σε σχέση με τους οικονομικά ισχυρούς. Επίσης το υγιεινό φαγητό είναι σήμερα πολύ ακριβότερο σε σχέση με τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Ετσι, τα εμφράγματα είναι σήμερα συχνότερα μεταξύ των κοινωνικά ασθενέστερων».

- ΕΝΦΙΑ και καρδιά;

«Οσες χώρες έπεσαν στις "νεοφιλελεύθερες" δαγκάνες του ΔΝΤ υπέφεραν και στον τομέα της υγείας, αφού γενικά το ΔΝΤ επιδεινώνει τη συνολική θνητότητα και νοσηρότητα από όλες τις αιτίες. Η καρδιά του χρεωμένου Ελληνα κινδυνεύει συνέχεια και σταθερά. Η μεγάλη κατά κεφαλήν μείωση της δαπάνης για την υγεία γίνεται πάντα εις βάρος της πρόληψης, η οποία αποτελεί και το ιδανικό φάρμακο».

- Πρόληψη σημαίνει;

«Η άμεση προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών και του τρόπου ζωής. Αντίθετα, εμείς με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες δίνουμε συνήθως έμφαση στην άμεση χορήγηση φαρμάκων, π.χ. για χοληστερίνη ή υπέρταση. Πρόληψη είναι να προσφέρεις εργασία στον άνεργο και όχι στατίνες για τη χοληστερίνη του. Επίσης κάθε σοβαρή προληπτική ιατρική παρεμβαίνει και ενημερώνει πολύ νωρίς, μέσα από το σχολείο και την οικογένεια. Η προληπτική ιατρική βασίζεται σε αντανακλαστικές συμπεριφορές που αρχίζουν στην παιδική ηλικία».

- Η κληρονομικότητα;

«Το οικογενειακό μας ιστορικό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αν οι γονείς είχαν αναπτύξει π.χ. στεφανιαία νόσο σε σχετικά νέα ηλικία. Αυτό φαίνεται ότι έχει να κάνει με το πόσο καλής ποιότητας είναι το ύφασμα των αγγείων μας. Δυστυχώς, όμως, η μοριακή βιολογία και η γενετική δεν μας έχουν δώσει ακόμη σίγουρες απαντήσεις μέσα από την ανακάλυψη πολύ ειδικών γονιδίων για τη στεφανιαία νόσο».

- Υγιής καρδιά;

«Θα πρέπει να κρατήσουμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, να αφιερώνουμε μισή ώρα την ημέρα σε αερόβια άσκηση, να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα με λίγες θερμίδες, να ακολουθούμε την παραδοσιακή μας μεσογειακή διατροφή, να είμαστε γενικά αισιόδοξοι, να διατηρούμε ενδιαφέροντα και δημιουργικές ασχολίες (π.χ. τραγούδι, μουσική, χορός, διάβασμα), να έχουμε καλούς φίλους, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να μην πνίγουμε το θυμό μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Καρδιολογία
Ανθρώπινα
Συνεντεύξεις