Έντυπη Έκδοση

Νέρωνας, Βέρντι, Ρέντσι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις...

Οποιος ανάβει ένα κερί στον Θεό κι ένα στον διάβολο, εύκολα κινδυνεύει να βρεθεί μπλεγμένος. Οταν ανάβει δυο κεριά σε δυο διαβόλους, τότε οι μπελάδες είναι σίγουροι. Από καιρό η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει την κυβέρνηση Ρέντσι-Μπερλουσκόνι να ανανεώσει τον αεροπορικό στόλο της Ιταλίας με βομβαρδιστικά F35 της «Λόκχιντ».

Ηδη προ καιρού, όταν ο μέγας εχθρός είχε εφευρεθεί στο πρόσωπο του Ασαντ, το προβλεπόμενο έξοδο ήταν κατ' αρχήν 14 δισ. ευρώ, που τελικά θα γίνονταν 50 δισ. Αφού λοιπόν ενισχύθηκαν οι τζιχαντιστές και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις εναντίον του Σύρου δικτάτορα, ξαφνικά η Αμερική ξύπνησε, ανακάλυψε ότι οι τζιχαντιστές δεν εκφράζουν την πεμπτουσία της δημοκρατίας και τώρα πιέζει ασφυκτικά τους Ιταλούς για την άμεση αγορά των αεροπλάνων, ώστε να συμμετάσχουν κι αυτοί στη νέα σταυροφορία οικονομικής ενίσχυσης της «Λόκχιντ».

Πενήντα δισ. που πέφτουν από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Οποιος θέλει, ας φανταστεί τη Μέρκελ είτε σαν Σκύλ(λ)α είτε σαν Χάρυβδη, πάντως με τέτοιο ποσό να προστίθεται στα 2,3 τρισ. ευρώ έλλειμμα, η Ιταλία ξεφεύγει από κάθε έννοια περικοπών, για τις οποίες έχει το γερμανικό μαχαίρι στο λαιμό. Ας προσθέσουμε και τις αντιδράσεις της διανόησης, που με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, δημοσιογράφο και συγγραφέα του «Γκομόρρα» (=Καμόρρα), εξαπέλυσαν την εκστρατεία «Κόψε τα φτερά του στρατού» («Taglia le ali alle armi») για ματαίωση της αγοράς. Είναι ακόμη ένα θέμα που θα στριμώχνει την κυβέρνηση όσο αυτή επιμένει σε τρίγλωσση -και λίγο λέμε- πολιτική.

Οι περικοπές στον πολιτισμό έχουμε πει επανειλημμένα ότι είναι το πρώτο μέλημα μιας μνημονιακής κυβέρνησης. Θύμα αυτή τη φορά πέφτει και ένας συνθέτης, που για την Ιταλία είναι εθνικός ήρωας, ο Τζουζέπε Βέρντι. Στη διάρκεια της αυστριακής κατοχής και της εξέγερσης, του Ριζορτζιμέντο, οι όπερές του είχαν παίξει τέτοιο ρόλο, ώστε οι αρχές κατοχής είχαν απαγορεύσει ακόμη και το όνομά του (ένας λόγος παραπάνω, που τα αρχικά Verdi αντιστοιχούσαν στο «Vittorio Emanuele Re d' Italia», Βίκτωρ-Εμμανουήλ βασιλιάς της Ιταλίας). Οι ρεντσιανές περικοπές λοιπόν αναγκάζουν σε κλείσιμο την -προφανώς με συμβολικό ρόλο- όπερα στην πατρίδα του Βέρντι, την Πάρμα. Πάει για σίγουρο κλείσιμο λόγω περικοπών ακόμη και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, που ονομάζεται «Τζουζέπε Βέρντι».

Αν υπάρχει μια ιστορική προσωπικότητα, με την οποία να ταυτίζεται συνειδητά ή ασυνείδητα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αυτός είναι σίγουρα ο Νέρωνας. Οταν το 64 μ.Χ. ο αυτοκράτορας των μπούνγκα-μπούνγκα έκαψε (μάλλον ήταν αυτός) τη Ρώμη, αμέσως έβαλε μπροστά το χτίσιμο της «Χρυσής Οικίας» (Domus Aurea), του παλατιού του με κυκλικό σχήμα και διαστάσεις Κολοσσαίου. Η αναστήλωση και συντήρηση του ανακτόρου εξαγγέλθηκε πρόσφατα με προϋπολογισμό κατ' αρχήν 34 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι άγνωστο πώς θα βρεθούν. Αναζητούνται σπόνσορες, όπως με το Κολοσσαίο, αλλά το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο, γιατί γίνονται καθιζήσεις στο έδαφος. Εμείς δεν έχουμε καμιά έννοια για τον Νέρωνα και το παλάτι του, αλλά, όπως και η λυρική σκηνή της Πάρμας, δεν παύει να είναι μέρος μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διεθνώς έχει γίνει είδος προς εξαφάνισιν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η ιστορία ΑΛΛΙΩΣ!