Ηλεκτρονική Έκδοση

16η ετήσια έκθεση της Γενεύης

Πλανήτης μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Νέο κραχ; Χρέη μαμούθ σε περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης

Ένας “δηλητηριώδης συνδυασμός” χρέους ρεκόρ και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο κρίσης, αναφέρει η 16η ετήσια έκθεση της Γενεύης, που δημοσιοποιείται σήμερα αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times.

H έκθεση εκπονήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Νομισματικών και Τραπεζικών Μελετών και γράφτηκε από μια ομάδα ανώτερων οικονομολόγων μεταξύ των οποίων τρεις πρώην ανώτεροι κεντρικοί τραπεζίτες. Η έκθεση προειδοποιεί για σκληρό χτύπημα, με την ευρωζώνη να παραπαίει, την Κίνα να φρενάρει και τις ΗΠΑ να αναπτύσσονται αναιμικά και επίφοβα.

Προβλέπει ότι τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για “πολύ, πολύ καιρό ακόμη” ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και να αποφευχθεί άλλο ένα κραχ.

Η προειδοποίηση, πριν από την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, έρχεται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η εξασθένηση της παγκόσμιας ανάκαμψης συμπίπτει με την πιθανότητα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέσα σε ένα χρόνο.

Αυτό αλλάζει πολλά και στην ελληνική περίπτωση καθώς η προοπτική ακριβότερης εξυπηρέτησης χρεών ανοίγει όχι μόνο για την Αθήνα αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη σκιά της γενικότερης διευρυμένης αδυναμίας της ευρω-οικονομίας.

Μία από τις κύριες συνεισφορές της έκθεσης της Γενεύης είναι να τεκμηριώσει τη συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους σε μια εποχή που οι περισσότεροι μιλούν για το πώς η παγκόσμια οικονομία είναι σε απομόχλευση, μειώνοντας το βάρος των χρεών, αναφέρουν οι FT.

Το συνολικό βάρος του παγκόσμιου χρέους, ιδιωτικό και δημόσιο, έχει αυξηθεί από το 160% του εθνικού εισοδήματος το 2001 σε σχεδόν 200% μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 και 215% το 2013.

«Αντίθετα με την ευρύτερα διαδεδομένη αντίληψη, δεν έχει αρχίσει ακόμη η απομόχλευση σε παγκόσμιο επίπεδο και ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας σε νέα ύψη», σημειώνει η έκθεση.

Οι συγγραφείς της έκδοσης αναμένουν ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, επειδή η αύξηση του χρέους σημαίνει ότι οι δανειζόμενοι δεν θα μπορούν να αντέξουν ταχύτερες αυξήσεις τους. Για να αποτραπεί μία ακόμη ταχύτερη αύξηση του χρέους, εφόσον τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι συγγραφείς αναμένουν ότι οι αρχές σε όλο τον κόσμο θα λάβουν μέτρα άμεσου περιορισμού του δανεισμού.

Η έκθεση εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις οικονομίες με υψηλό χρέος και επίμονη επιβράδυνση της ανάπτυξης -- όπως η περιφέρεια της Ευρωζώνης και η Κίνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης έχει μειωθεί από διψήφια ποσοστά στο 7,5%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση