Ηλεκτρονική Έκδοση

Κατηγορείται ως «κινητήρια δύναμη» πίσω από τη γενοκτονία

Ισόβια για τον Κάρατζιτς προτείνουν οι εισαγγελείς

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του πρώην αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς δηλώνοντας πως ο κατηγορούμενος ήταν μια «κινητήρια δύναμη» και βρισκόταν σταθερά επικεφαλής μιας γενοκτονικής εκστρατείας για την «αποκάθαρση» της Σερβίας από τον μη σερβικό πληθυσμό της.

Ολοκληρώνοντας τέσσερα χρόνια ακροαματικών συνεδριάσεων, ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ είπε στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία πως ο Κάρατζιτς είχε καυχηθεί εκείνη την εποχή για την πρόθεσή του να εξαλείψει τον μη σερβικό πληθυσμό.

"Έπειτα από εκατοντάδες μάρτυρες, 80.000 σελίδες πρακτικών και 10.000 τεκμήρια, η πολιτική της εθνικής αποκάθαρσης έχει επιτέλους εκτεθεί. Και ο Κάρατζιτς ήταν η κινητήρια δύναμή της", δήλωσε ο Τίγκερ.

Ο Σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης κατηγορείται συνολικά για 11 αδικήματα, με σημαντικότερο αυτό της γενοκτονίας. Από κοινού με τον στρατιωτικό διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς κατηγορείται για τη σφαγή άνω των 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τη Σρεμπρένιτσα, το 1995, τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θεωρείται επίσης υπεύθυνος για την πολιορκία του Σεράγεβο, της πρωτεύουσας της Βοσνίας, η οποία διήρκεσε 43 μήνες και κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άμαχοι.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ολοκληρώνει τη θητεία του αφού προχώρησε σε διώξεις 112 υπόπτων αφότου δημιουργήθηκε το 1993 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να δικάσει τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος θα παρουσιάσει την απολογία του την Τετάρτη, παρακολουθούσε με ένταση από την απέναντι πλευρά της αίθουσας του δικαστηρίου καθώς οι εισαγγελείς παρουσίαζαν τις τελικές αγορεύσεις τους.

Ο 69χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος υπερασπίσθηκε μόνος του τον εαυτό του, απορρίπτει το δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι είναι ένα εργαλείο της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, οι αεροπορικές επιδρομές της οποίας οδήγησαν στον τερματισμό του πολέμου. Υποστηρίζει πως δεν ήταν επικεφαλής των ανθρώπων οι οποίοι πραγματοποίησαν τις σφαγές.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο