Ηλεκτρονική Έκδοση

Ορκίστηκε ο Άσραφ Γκάνι νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν

Ο Άσραφ Γκάνι, πρώην υπουργός Οικονομικών επί Χαμίντ Καρζάι, ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν και αύριο αναμένεται να υπογράψει μια διμερή συμφωνία για την παραμονή μιας μικρής αμερικανικής δύναμης στη χώρα.

O νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γκάνι (φωτ: EPA/JAWAD JALALI) O νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γκάνι (φωτ: EPA/JAWAD JALALI) Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Γάνι θα υπογράψει αύριο τη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια (Bilateral Security Agreement, BSA) η οποία θεωρείται προαπαιτούμενο ώστε να παραμείνει μια μικρή αμερικανική δύναμη στη χώρα σε εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του NATO φέτος από το Αφγανιστάν.

Κατά τη μακρά πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ο Γκάνι υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, τερματισμό της φτώχειας, μέτρα κατά της διαφθοράς και αλλαγές στο δικαστικό σώμα.

Μίλησε επίσης για την κρίση στη Συρία και στο Ιράκ και είπε πως το Αφγανιστάν ήταν ένα Ισλαμικό κράτος που έχει επίγνωση για το τζιχάντ αφότου οι αντάρτες νίκησαν τους Ρώσους τη δεκαετία του '80. Είπε ακόμα ότι η χώρα δεν χρειαζόταν μαθήματα από ξένους μαχητές.

Ο Γκάνι υπήρξε ακαδημαϊκός στις ΗΠΑ και εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στο Αφγανιστάν την περίοδο 2002-2004 και στη συνέχεια πρύτανης του πανεπιστημίου της Καμπούλ.

Ήταν από τις φωνές που άσκησαν κριτική στον τρόπο που ξοδεύτηκαν χρήματα της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν και είναι γνωστό ότι είναι οξύθυμος, σχολιάζει το BBC.

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν