Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε χωριό στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Αρχαιολογικό θησαυρό έκρυβε στο σπίτι του

Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. με τα ευρήματα

Συνελήφθη 72χρονος, καθώς βρέθηκαν στο σπίτι του, σε χωριό της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, αρχαία νομίσματα και κοσμήματα διαφόρων εποχών, καθώς και σημαντικός οπλισμός (πιστόλια, περίστροφα και κυνηγητικές καραμπίνες).

Σε βάρος του 72χρονου, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για αρχαιοκαπηλία, σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράνομη οπλοκατοχή και υπεξαίρεση.
 
Κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στην κατοικία του 72χρονου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1.000 χάλκινα και ασημένια νομίσματα της ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου, αλλά και πλήθος χάλκινων και λίθινων κοσμημάτων (δαχτυλίδια, βραχιόλι, σταυρός) βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, κατασχέθηκαν:
- 1.061 χάλκινα νομίσματα και 30 ακόμη ασημένια νομίσματα, που στην συντριπτική πλειονότητά τους ανήκουν στην ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική εποχή
-  16 χάλκινα δαχτυλίδια, ένα λίθινο δαχτυλίδι, ένας χάλκινος σταυρός, ένα χάλκινο βραχιόλι και δεκάδες άλλα αντικείμενα της της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής 
- χάλκινα μικροαντικείμενα ελληνιστικών χρόνων έως τη σύγχρονη εποχή.
 
 
Το οπλοστάσιο του συλληφθέντος περιελάμβανε ένα πολεμικό τυφέκιο, επτά πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων με 8 γεμιστήρες, έξι περίστροφα, δύο κυνηγετικές καραμπίνες και δεκάδες φυσίγγια. 
 
Επίσης, στο σπίτι του βρέθηκαν 15 ανιχνευτές μετάλλων, έντεκα αυτοσχέδιες ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων, δύο ακουστικά ανίχνευσης μετάλλων, δύο διόπτρες, μία πυξίδα και δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες.
 
Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους της ΙΖ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 
 
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Ημαθίας.
 
Πηγή: Ελληνική Αστυνομία
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιοκαπηλία
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)