Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιφυλακτική η Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Μόσχας

Μάλμστρομ: Δεν θα επιτραπεί στη Ρωσία να αλλάξει τη συμφωνία Ε.Ε. - Ουκρανίας

Η Κομισιόν δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να τροποποιήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας, τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο η Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία έχει οριστεί νέα επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίτροπος της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ Η επίτροπος της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ «Δεν θα το επιτρέψω, αν επιβεβαιωθεί (σ.σ. ο διορισμός της στην Κομισιόν) και η Επιτροπή δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να τροποποιήσει τη συμφωνία» σύνδεσης, σημείωσε η Σουηδή πολιτικός, κατά την ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου εξετάστηκε ο διορισμός της στη νέα Κομισιόν.

Οι Ρώσοι «έχουν εκφράσει ανησυχίες, πολλές ανησυχίες, και από όσο μπορώ να κρίνω οι περισσότερες είναι οικονομικές», ανέφερε η Σεσίλια Μάλμστρομ. Εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να ξεπεραστούν οι διαφορές, με την συμφωνηθείσα 15μηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Ουκρανίας.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζητεί διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ουκρανία και την Ε.Ε. για την τροποποίηση της επίμαχης συμφωνίας, για την οποία η Μόσχα θεωρεί ότι θα προκαλέσει ζημία στη ρωσική οικονομία. Μάλιστα, έχει απειλήσει να περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη ρωσική αγορά, εάν το Κίεβο υλοποιήσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ρωσία θέλει να αφαιρέσει πάνω από 2.000 προϊόντα που έχουν επιλεγεί να περνούν αδασμολόγητα στην Ε.Ε, ξηλώνοντας ουσιαστικά περίπου το ένα τέταρτο της συμφωνίας.

Η Μόσχα επιδίωκε η Ουκρανία να ενταχθεί στη δική της ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

Επιφυλακτική η Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Ρωσίας

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε τη Δευτέρα ότι επί του παρόντος υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συνηγορούν υπέρ του να συνεχιστεί η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει βασικές αρχές.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, μπορεί να κριθεί αναγκαία η αναθεώρηση της συνεργασίας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί η άσκηση πίεσης από τη διεθνή κοινότητα στη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι για το θέμα συμφωνεί και η Φινλανδία.

Υποστήριξε, επίσης, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει περιθώριο για τη χαλάρωση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ρωσία
Γερμανία
Ευρωκοινοβούλιο
Για το ίδιο θέμα
Μόσχα: Δικαστική έρευνα για «γενοκτονία» ρωσόφωνων στην Ουκρανία
Τρίζει η εκεχειρία στο Ντονέτσκ