Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στις αποδοχές υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011, απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι συγκεκριμένες περικοπές και ούτε παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση και την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Στην απόφασή της, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση (Ν. 4024/2011) επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας.
 
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σημείωσε ότι με τη χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων (ΔΗΒΕΕΤ) στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών δημιουργήθηκε ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο, με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπολοίπους και η κατάργηση του επιδόματος αυτού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας.
 
Επίσης, έκρινε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πως η περικοπή που επιβλήθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου επιβαρύνει στο βαθμό εκείνο που θα προσέβαλε την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Και αυτό διότι δεν μειώθηκε ο βασικός μισθός των συγκεκριμένων υπαλλήλων.
 
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους με τα οποία περικόπηκαν οι αποδοχές τους, αλλά και η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου με την οποία κατετάγησαν, σε εκτέλεση του νόμου 4024/2011, στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούσαν.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιδόματα
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δημόσιος Τομέας
Υπουργείο Οικονομικών