Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΟΛΩΝ ΛΕΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Κινήσεις εκλογικής ετοιμότητας

Εντείνονται τα σημάδια πολιτικής αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, καθώς διαγράφεται όλο και πιο έντονα η προοπτική πρόωρων εκλογών λόγω προεδρικής εκλογής και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αρχίζουν να ακούγονται φωνές για ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου (Μάκης Βορίδης), ακόμη και για παραίτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Απόστολος Τζιτζικώστας). Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του από το Μαξίμου, με βουλευτές του (Θάνος Μωραΐτης) πρώτη φορά να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι νεοδημοκράτες μοιράζονται σε «μεταρρυθμιστές» και «λαϊκή Δεξιά», με την τρόικα ante portas.

Σ' αυτό το φόντο αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ καλά κρατούν και οι ενδοκυβερνητικές τριβές που αναζυπυρώθηκαν με τις αναφορές του πρωθυπουργού για τη Δημοκρατική Παράταξη το Σάββατο στη Χαλκιδική, με αφορμή τα 40χρονα της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για κίνηση «unfair» του Α. Σαμαρά, ενώ η Ν.Δ. χαρακτηρίζει προσβλητική τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Ν.Δ., την «παράταξη που εδραίωσε τη Δημοκρατία στη χώρα».

«Νέα κυβέρνηση»

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο Μάιο θριαμβευτικά κόντρα στον εκλεκτό του Μαξίμου Γιάννη Ιωαννίδη και φιλοδοξεί να καταστήσει εαυτόν πόλο συσπείρωσης των δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών του Βορρά (με το βλέμμα πιθανότατα και στην επόμενη ημέρα), είναι το πρώτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που βάζει στο τραπέζι δημοσίως το σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό, επικαλούμενος το ίδιο το επιχείρημα του κ. Σαμαρά περί πολιτικής σταθερότητας.

«Η άποψή μου είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει την ευθύνη να βρει τον τρόπο για να βρεθούν οι 180 βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να ψηφίσουν έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας κοινής αποδοχής. Και για να γίνει αυτό, ενδεχομένως να χρειάζεται να σχηματιστεί μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μαζί με συμφωνημένη αλλαγή πολιτικής, όπου επικεφαλής θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος το Σάββατο δεν πήγε στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ν.Δ. στη Χαλκιδική, έπεσαν σαν «βόμβα» στο Μαξίμου, που άρχισε να αναζητεί καραμανλικό δάκτυλο πίσω από τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος όμως κινείται αυτόνομα και με τον αέρα του 70%. Αλλωστε πολύ πιο ανησυχητικό «καμπανάκι» για την ηγεσία της Ν.Δ. αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη στο Mega, πως το ενδεχόμενο των εκλογών παραμένει στο μυαλό όσων έχουν πολιτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όσο δεν ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο. Κάτι που προκάλεσε συζητήσεις, δεδομένου ότι στην αγορά έχει αρχίσει να επικρατεί εκνευρισμός για τη συνέχιση της εκλογολογίας μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε τοποθετεί το πρωθυπουργικό επιτελείο την έναρξη της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή, και ότι ο κ. Βορίδης συγκαταλέγεται στα στελέχη με άμεση αναφορά στο Μαξίμου, αλλά και στους φερόμενους ως πιθανούς επίδοξους διαδόχους.

Υπέρ Μητσοτάκη

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, με αφορμή τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων δημοτικών υπαλλήλων, την οποία ενέταξε σε μία «οιονεί προεκλογική εκστρατεία». Το ανοιχτό αυτό μέτωπο όμως εκφράζει και μία ευρύτερη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ν.Δ., με το Μαξίμου, αν και πήρε την Παρασκευή το μέρος του κ. Μητσοτάκη, να θεωρείται πως προσπαθεί να είναι και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα. Ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος πάντως χθες τάχθηκε με δηλώσεις του στον Αθήνα 9,84 υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων «μέχρι τέλους» και άρα στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη.

Τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης έσπευσαν επίσης να υπερασπιστούν ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας («Ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει τους νόμους και την κυβερνητική πολιτική. Και εάν θέλετε την άποψή μου, άριστα πράττει», δήλωσε στη ΝΕΡΙΤ) και Κωστής Χατζηδάκης («Η Ν.Δ. πρέπει να μείνει σταθερά στο πεδίο της εθνικής ευθύνης. Ο λαϊκισμός είναι το προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε στο ραδιόφωνο του Alpha). Μητσοτάκης, Δένδιας και Χατζηδάκης έχουν συγκροτήσει μία «μεταρρυθμιστική τριάδα», η οποία θα «παίξει» και στη Β' Αθηνών, όπου θα κατεβεί και ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Δεν είμαι δεδομένος»

Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ένα διπλό πονοκέφαλο που αφορά τόσο τη συγκατοίκησή του με τη Ν.Δ. όσο και τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα του. Ο Θάνος Μωραΐτης διαμήνυσε προς την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος στους λογαριασμούς που γίνονται σε Χαριλάου Τρικούπη και Μαξίμου για τους 180. «Η εκλογή Προέδρου δεν μπορεί να αποτελέσει απλά σύμφωνο κυβερνητικής επιβίωσης και διάσωσης για κάποιους. Η παράταση της κυβερνητικής θητείας δεν μπορεί να είναι κενό γράμμα. Δεν μπορεί η σταθερότητα να συμβαδίζει με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (real gr).

Από τη Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να σχολιάσουν την «εκτός γραμμής» δήλωση του Θ. Μωραΐτη, που αναδεικνύει πρόβλημα όχι μόνο κυβερνητικής συνοχής, αλλά και συνοχής της ίδιας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Καρύδης δήλωσε ότι «δεν γίναμε εμείς ουρά της Ν.Δ. Η Ν.Δ. ήταν αυτή, η οποία μετά τα Ζάππεια ήρθε στη γραμμή που εμείς είχαμε χαράξει».

Παράλληλα ο Απόστολος Κακλαμάνης, με μια άλλη δήλωση-βόμβα υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και τόνισε με νόημα ότι «ο κ. Σαμαράς να μην ξεχνάει ότι στηρίζεται στην ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση