Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Φαρμάκι» για τον Βορίδη

Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνει ο Μάκης Βόριδης καθώς οι δανειστές μας ήρθαν με τις χειρότερες των διαθέσεων για τον τομέα της Υγείας. Οχι τυχαία καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι περισσότερες εκκρεμότητες για να εκταμιευτεί η δόση από τα συνολικά πάνω από 1.000 μέτρα που είχαν συμφωνηθεί, βρίσκονται στον τομέα Βορίδη.

Και το ζήτημα είναι πως ούτε τα... μαγειρέματα των αριθμών, που φαίνεται ότι γίνονταν τους τελευταίους μήνες, σώζουν την κατάσταση, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ανακαλύψει για άλλη μια φορά τα greek statistics! Και δεν είναι λίγα αυτά που είχαν συμφωνηθεί και δεν έγιναν, γι' αυτό και οι τροϊκανοί θα συναντήσουν όχι με σημειωματάριο τον Μάκη Βορίδη αλλά με ολόκληρο... φάκελο εκκρεμοτήτων.

Τα μέτωπα

Με βάση τις πληροφορίες:

1 Θα απαιτήσουν εδώ και τώρα να κλείσει το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, το οποίο δεν το αγγίζει η κυβέρνηση και γιατί ο κλάδος έχει υποστεί ήδη διάφορα «κουρέματα», αλλά και γιατί το συνδικαλιστικό τους κίνημα είναι ιδιαιτέρως ισχυρό. Πολύ περισσότερο τώρα που πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εξελέγη ο συνήθως... φαν των σκληρών κινητοποιήσεων Κώστας Λουράντος. Πρόκειται, εξάλλου, για μία από τις ελάχιστες κοινωνικές ομάδες που φοβάται ο εκάστοτε υπουργός Υγείας, καθότι το «λουκέτο» στα φαρμακεία είναι πάντα προ των πυλών.

2 Αλλο ένα μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων. «Δεν έχει γίνει τίποτε» διαμηνύουν οι δανειστές μας, έχοντας δει το χάρτη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που δεν περιορίστηκε. Αντιθέτως, συρρικνώθηκαν άρον άρον διάφορες κλινικές, «για τα μάτια του κόσμου».

3 Στο στόχαστρο των τροϊκανών εξακολουθούν όμως να είναι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό επειδή η πρόθεση του Μάκη Βορίδη να δείξει... έργο κόβοντας το τεστ ΠΑΠ, που θα γλίτωνε τα ταμεία του κράτους κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αλλωστε τους τελευταίους μήνες καταγράφεται εκτόξευση του αριθμού των διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιασθούν σήμερα στην τρόικα που θα ανεβεί τα σκαλιά της οδού Αριστοτέλους για τον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει μεγάλη αύξηση τόσο σε αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων όσο και σε ποσά.

Αντίθετα φαίνεται να υπάρχει μια διατήρηση σε σχέση με πέρυσι των κονδυλίων που διατίθενται για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των αξιώσεων από την πλευρά των «κλινικαρχών».

4 Από την άλλη, ο Μάκης Βορίδης, που τρέχει να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς συσκέψεις, θα πρέπει να απαντήσει στους τροϊκανούς και γιατί δεν έχει εισπραχθεί το σύνολο του rebate και του claw back από τις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι ποσά τα οποία επιστρέφονται αυτομάτως όταν υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης που έχει προϋπολογιστεί.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν φαρμακοβιομηχανίες που αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ποσά που τους ζητήθηκαν και επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, αναμένεται η επιβολή προστίμων για την άρνηση καταβολής των ποσών, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη διά χειρός Βορίδη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υγεία
Για το ίδιο θέμα
Συζήτησαν για έξοδο από το μνημόνιο, Δημοσιονομικά και Υγεία