Έντυπη Έκδοση

Ετοιμάζουν λύση μόνο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Κοντά σε λύση για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, αλλά πολύ μακριά από τις αποφάσεις για τα δάνεια των ιδιωτών και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, μεταξύ εταίρων-δανειστών και κυβέρνησης υπάρχουν σημεία προσέγγισης στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και σύντομα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων εξετάστηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο προετοιμασίας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κάθετη αντίρρηση της τρόικας για την ελληνική πρόταση ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων, υπάρχουν μόνο παρατηρήσεις οι οποίες θα συζητηθούν».

110.000 επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, η ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου θα εφαρμοστεί οριζόντια ρύθμιση για όλες, και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις όπου τα δάνειά τους θα αντιμετωπιστούν με εξατομικευμένη ρύθμιση. Αν και οι λεπτομέρειες της λύσης που εξετάζεται για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η ρύθμιση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα διάρκειας 2 ετών, η ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση θα γίνεται με βάση κριτήρια βιωσιμότητας, ενώ θα προβλέπει διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι «η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι αν το 18% των επιχειρήσεων που έχουν αυτή τη στιγμή "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες μπουν σε μια συνολική ρύθμιση των δανείων και των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών τους, τότε το Δημόσιο θα έχει κέρδος».

Οπως υπογράμμισε η ίδια πηγή, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνολική ρύθμιση όλων των οφειλών των επιχειρήσεων, τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο. Ωστόσο, αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, η τρόικα περιμένει τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με τις υπόλοιπες οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων δεν θα δημιουργηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι «ακόμα και αν χρειαστεί περαιτέρω κεφαλαιοποίηση, αυτή θα καλυφθεί από τα οφέλη του αναβαλλόμενου φόρου», ενώ πρόσθεσε ότι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων δεν θα επηρεάσει τα τραπεζικά stress tests.

Αντίθετα εκτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά και τραπεζικών κύκλων κάνουν λόγο για απελευθέρωση τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν τις τραπεζικές προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Δάνεια
Τράπεζες
Υπουργείο Οικονομικών