Έντυπη Έκδοση

ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΕΙΘΕΙΑ - ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Εισαγγελική έρευνα για τους «αντάρτες» δημάρχους

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μετά το έγγραφο που της απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την άρνηση δημάρχων για τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου υπαλλήλων σε πέντε δήμους.

Από παλαιότερη κινητοποίηση κατά των αξιολογήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ Από παλαιότερη κινητοποίηση κατά των αξιολογήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ Η εισαγγελέας ζητεί να ερευνηθεί η υπόθεση από αντεισαγγελέα Εφετών προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως απείθεια, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.

Η κ. Κουτζαμάνη έδωσε παραγγελία σε τέσσερις διαφορετικές Εισαγγελίες Εφετών -Αθηνών, Πειραιά, Πατρών και Λάρισας- προκειμένου να διενεργηθούν προκαταρκτικές εξετάσεις από τους κατά τόπους αρμόδιους αντεισαγγελείς Εφετών.

Η εισαγγελική έρευνα θα επικεντρωθεί στους δημάρχους Χαλανδρίου (Σίμο Ρούσο, ο οποίος εκλέχθηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), Ζωγράφου (Σ. Καφατσάκη, που εκλέχθηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), Λάρισας (Απόστολο Καλογιάννη, που εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ), Πάτρας (Κ. Πελετίδη από το ΚΚΕ) και Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη (Γιώργο Ιωακειμίδη).

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διατείνεται ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων διεξάγεται για να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν παραβιάσεις της νομιμότητας κατά τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μετατροπές που έγιναν με χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

Αντίθετα, η περιφερειάρχης Αττικής κατηγορεί το υπουργείο ότι στην πραγματικότητα επιδιώκει τον επανακαθορισμό των κριτηρίων των συμβάσεων, με διαφορετικά κριτήρια, προκειμένου να οδηγηθεί προς την «έξοδο» ικανός αριθμός υπαλλήλων, έτσι ώστε να πληρωθεί η δέσμευση προς τους δανειστές περί 6.500 απολύσεων.

** Συμβολική κατάληψη στα δημαρχεία

Στα χέρια των εργαζομένων, σε συμβολική κατάληψη σήμερα από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, όλα τα δημαρχεία της χώρας, έπειτα από απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου έτσι να γιορταστεί η Ημέρα Τοπικής Αυτοδίοικησης (30 Σεπτεμβρίου).

Οι εργαζόμενοι σε χθεσινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι η κίνησή τους αυτή είναι ακόμη μία απάντηση στα σχέδια της συγκυβέρνησης και του υπουργείου Δοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στη «συγκριτική αξιολόγηση» και στον επανέλεγχο των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνουν επίσης συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις και άλλες τοπικές δράσεις, κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως συνέπεια, κυρίως, της πολιτικής των μνημονίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν της τρόικας.

«Οι σημερινές κινητοποιήσεις», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, «μπορούν να διευρυνθούν ή να εξειδικευθούν ανάλογα με τις ανάγκες και με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε δήμου. Επιδίωξη δε είναι η σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό να ενημερωθούν από πρώτο χέρι οι νέοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι για τα προβλήματα των εργαζομένων».

«Οι εργαζόμενοι και οι αιρετοί πρέπει να γνωρίζουν», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «απόλυτα ποιες είναι οι επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν ενωτικά, μαζικά, αποτελεσματικά. Η "συγκριτική αξιολόγηση" και ο επανέλεγχος των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια είναι τρανταχτό παράδειγμα κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Στόχος είναι οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η διάλυση των υπηρεσιών της».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εισαγγελικές έρευνες
ΟΤΑ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ΠΟΕ-ΟΤΑ