Έντυπη Έκδοση

Πιο ενεργή η εμπλοκή ΟΗΕ και ΗΠΑ στο Κυπριακό

Συμβούλιο αρχηγών κομμάτων συγκάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη 7 Οκτωβρίου ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ώστε να ενημερώσει τα κόμματα για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο συμβούλιο αναμένεται να προγραμματιστεί νέα πολυήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Ιούλιο, με αντικείμενο τη στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη με τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, καθώς έχει αποφασιστεί να συναντώνται δύο φορές το μήνα.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος έχει αναγγείλει ότι θα μεταφέρει κάποιες προτάσεις-γέφυρες, προς τις δύο πλευρές. Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων επηρεάζεται και από τις διεργασίες που γίνονται στα Κατεχόμενα για τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» καθώς είναι πολύ πιθανόν ο Ντερβίς Ερογλου να αποσυρθεί.

Η Αμμόχωστος

Από τη Νέα Υόρκη και τις επαφές που έγιναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η κυπριακή πλευρά αποκόμισε υποσχέσεις για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με πρώτο αυτό της επιστροφής της Αμμοχώστου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, την περασμένη Παρασκευή, φέρεται να ανανέωσε την υπόσχεσή του ότι θα καταβάλει μία ακόμη προσπάθεια για να κάνει κίνηση η Αγκυρα για την Αμμόχωστο. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις στους Αμερικανούς συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για λύση. Πάντως, οι προφορικές διαβεβαιώσεις του Τ. Ερντογάν δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη Λευκωσία, η οποία επισημαίνει τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από λίγο καιρό, όταν επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα. Πιο αξιόπιστοι ως συνομιλητές θεωρούνται ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οχι επιδιαιτησία

Η Λευκωσία, έχοντας πικρή εμπειρία από την περίοδο του Σχεδίου Ανάν με την επιδιαιτησία του ΟΗΕ για να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνει ότι οι όποιες προτάσεις-γέφυρες υποβληθούν από τον κ. Αϊντε δεν θα είναι δεσμευτικές.

Εξάλλου, πρόταση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για πραγματοποίηση συνόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό δήλωσε ότι κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει άγνοια για το αν όντως έχει καταθέσει ανάλογη πρόταση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Ερογλου, χρειάζεται μια σύνοδος με την παρουσία και του γ.γ. του ΟΗΕ έπειτα από μερικές ακόμα συναντήσεις των δύο ηγετών στην Κύπρο.

Σημαντικές κρίνουν στη Λευκωσία τις επαφές που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ο οποίος αποδέχθηκε και πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο. Από αιγυπτιακής πλευράς μεταφέρθηκε το μήνυμα στη Λευκωσία ότι δεν ξεχνούν τη στήριξη της Κύπρου και ανταποδίδουν στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Συμφώνησαν ακόμη στην προοπτική στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Θετικά αξιολογούν στη Λευκωσία και τα μηνύματα που πήραν από τη ρωσική πλευρά κατά την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, ότι η Μόσχα κατανοεί τις δυσκολίες της Λευκωσίας και τις δύσκολες ισορροπίες στην Ε.Ε. ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Κυπριακό
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΗΠΑ