Έντυπη Έκδοση

«Η Παγκόσμια Αλληλεγγύη προλαβαίνει τον πόλεμο»

Το 12ο συνέδριο του Παγκόσμιου Φόρουμ στη Ρόδο

Σε διάλογο πολιτισμών για τον τερματισμό των συγκρούσεων καλούν τη διεθνή κοινότητα πιο επιτακτικά από ποτέ οι σύνεδροι του 12ου Παγκόσμιου Φόρουμ (WPF) με θέμα: «Προλαμβάνοντας τον Παγκόσμιο Πόλεμο Μέσω Παγκόσμιας Αλληλεγγύης: 100 Χρόνια», που ολοκληρώθηκε χθες στη Ρόδο.

Περισσότερες από 600 προσωπικότητες από 70 χώρες συμμετείχαν στις τριήμερες εργασίες (26-29 Σεπτεμβρίου) και συζήτησαν προοπτικές εναρμόνισης των διεθνών σχέσεων και τους τρόπους ενίσχυσης της παγκόσμιας σταθερότητας, με την κρίση στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή και την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους ανάμεσα στα βασικά θέματα που αναλύθηκαν. Ξεχωριστή μνεία έγινε και στα «μαθήματα» των Α' και Β' Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ παρουσιάστηκε και ειδικό αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Μαχάτμα Γκάντι.

«Στο νησί, όπου χιλιάδες χρόνια διεξάγεται διάλογος-πολιτισμός, το φετινό συνέδριο είναι ιδιαίτερο, καθώς μας γυρνά 100 χρόνια πίσω, στα γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με τα οποία έχουν πολλές ομοιότητες οι καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα», είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του WPF, Βλαντίμιρ Γιακούνικ, ζητώντας δράση εδώ και τώρα. Στον ίδιο άξονα, ο αντιπρόεδρος του Φόρουμ και πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, παραλλήλισε τη σημερινή κρίση με την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: «Τότε οι κυβερνήσεις υπέφεραν από αυτισμό. Δεν εκφράζονταν, δεν άκουγαν η μία την άλλη και δεν επικοινωνούσαν. Τώρα συμβαίνει το ίδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ-Ευρώπη και τη Ρωσία. Αν θες διάλογο και ειρήνη θα πρέπει να ακούσεις και να λάβεις υπόψη σου και την άλλη πλευρά».

Για την προώθηση της αλληλεγγύης των πολιτισμών ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την κοινωνική ευημερία, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της παγκόσμιας σταθερότητας μίλησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο Γερμανός πολιτικός και πρόεδρος του Γερμανορωσικού Φόρουμ Ματίας Πλάτζεκ, η Σαΐχα Ντέια μπιντ Ιμπραΐμ Αλ Χαλίφα, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, www.rhodesforyme.org)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Αλληλεγγύη
Συνέδρια