Έντυπη Έκδοση

Νέο μπλοκ εξουσίας διεκδικεί η ΔΗΜΑΡ

«Η ΔΗΜΑΡ, πολιτικά αυτόνομη και οργανωτικά αυτοτελής, θα διεκδικήσει την κοινοβουλευτική παρουσία της», αντέδρασε ο Χρ. Μαχαίρας, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Μαρίας Ρεπούση για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε ψηφοδέλτιο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος παρέπεμψε στο κείμενο θέσεων για το επικείμενο συνέδριο και στο οποίο τονίζεται ότι η πολιτική και η οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Για ορισμένα ζητήματα, γι' αυτό ακριβώς γίνονται τα συνέδρια», τόνισε ο ίδιος, φανερά ενοχλημένος από την άποψη που κατέθεσε δημοσίως η βουλευτής.

Ο κ. Μαχαίρας θεωρεί ότι οι λόγοι που κατέστησαν επιβεβλημένη την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ πριν από τέσσερα χρόνια -η ανάγκη δημιουργίας ενός αριστερού κόμματος με μεταρρυθμιστική ατζέντα και ευρωπαϊκή αντίληψη- παραμένουν επίκαιροι και σήμερα. «Ούτε διαλύεται, όπως εύχονται κάποιοι, ούτε πρόκειται να διαχυθεί σε άλλα κόμματα. Αυτόνομα διεκδικεί το σχηματισμό ενός νέου μπλοκ εξουσίας με προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, στο οποίο χωρούν οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς», σημείωσε («Βήμα FM»). «Δεν θεωρώ ότι έχουμε δώσει δείγματα πρόθεσης να διαχυθούμε σε άλλο πολιτικό χώρο, είτε αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ είτε κάποιος άλλος», τόνισε. Επανέλαβε, δε, ότι εφ' όσον το ΠΑΣΟΚ απεγκλωβιστεί από τις ασκούμενες πολιτικές, που σήμερα υπηρετεί, τότε και αυτό μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Εφ' όσον συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, η χώρα εκ των πραγμάτων οδηγείται σε πρόωρες κάλπες, εκτίμησε ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα αποτελούν οι μισθοί, οι συντάξεις, η ανεργία, το δημόσιο χρέος, τα εργασιακά και το ζήτημα της φορολόγησης.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος διαπίστωσε ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και επεσήμανε ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ διαφέρει τόσο από αυτή της κυβέρνησης όσο και από τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως εξήγησε, «χρειάζονται και άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για την ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους» («Star»). Ασκησε, επίσης, κριτική για τη στάση της κυβέρνησης, που «δημιουργεί ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας», το οποίο μεταδίδει ο πρωθυπουργός στις επαφές του στο εξωτερικό, ακυρώνοντας, όπως διαπίστωσε, μια ουσιαστική προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ