Έντυπη Έκδοση

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΩΣ ΣΚΟΤΩΣΑΜΕ ΑΜΑΧΟΥΣ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Χτύπησαν αποθήκη σιτηρών αντί για τους τζιχαντιστές

Την ώρα που οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» απείχαν χθες μόνο πέντε χιλιόμετρα από την κουρδική, στρατηγικής σημασίας πόλη, Κομπάνι, ο συνασπισμός των δυνάμεων, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που βομβαρδίζουν εδώ και μέρες στόχους του Ι.Κ., συνέχιζε τις επιδρομές που αυτή τη φορά φαίνεται πως έπληξαν αμάχους.

Κούρδοι από την Κομπάνι τρέχουν για να σωθούν Κούρδοι από την Κομπάνι τρέχουν για να σωθούν Οπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (μη κυβερνητική οργάνωση), οι συμμαχικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στη βόρεια και ανατολική Συρία σκοτώνοντας πολίτες και τραυματίζοντας τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μαχητικά ενδεχομένως να πέρασαν για βάση του Ι.Κ. αποθήκες σιτηρών και μύλους στη βόρεια πόλη Μανμπίτζ, αλλά τελικά «οι επιδρομές στη Μανμπίτζ φαίνεται ότι είχαν θύματα μόνο αμάχους και όχι μαχητές», δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

«Αυτοί ήταν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες. Παρείχαν τροφή στους πολίτες» είπε ο ίδιος, χωρίς να αναφερθεί σε αριθμό θυμάτων και χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία.

Η Μανμπίτζ βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη του Χαλεπίου -στα δυτικά- και στο Κομπάνι.

Στόχος, οχήματα

Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά ότι η συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή είχε στόχο οχήματα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους τα οποία βρίσκονταν δίπλα σε μια αποθήκη σιτηρών στην πόλη Μανμπίτζ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει αποδείξεις ότι από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν άμαχοι.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες του Τύπου που κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ των αμάχων, όμως δεν διαθέτουμε αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι ο στρατός λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις καταγγελίες αυτές και θα τις ερευνήσει.

Στο μεταξύ, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν κι αλλού. Οπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επιδρομές έπληξαν το μεγαλύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου της Συρίας (Coneco) κοντά στην Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το εργοστάσιο αυτό τροφοδοτεί τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Τζάνταρ, στην επαρχία Χομς, που ηλεκτροδοτεί πολλές συριακές επαρχίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις της συμμαχίας εξαπέλυσαν οκτώ επιδρομές και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τάμπκα, στη γειτονική επαρχία Ράκα, που είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Ι.Κ. από τα στρατεύματα του καθεστώτος τον Αύγουστο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποτίμησαν το γεγονός ότι το χάος που επικρατούσε στη Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάδυση τζιχαντιστικών οργανώσεων τόσο επικίνδυνων όσο το Ισλαμικό Κράτος», ενώ χαρακτήρισε τη Συρία ως το σημείο εκκίνησης για τους απανταχού τζιχαντιστές.

(Πηγές: Afp, The Guardian, El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές