Έντυπη Έκδοση

Επιχειρήσεις σε Ιράκ-Συρία θα εγκρίνει η τουρκική Βουλή

Ετοιμη να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών εμφανίζεται πλέον η Αγκυρα, η οποία ζητά από την τουρκική Βουλή το πράσινο φως για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία, ενώ παράλληλα ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στο Κοινοβούλιο δύο νομοσχέδια. Το πρώτο ανανεώνει για ένα χρόνο την εξουσιοδότηση προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος. Μέχρι τώρα οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας για να χτυπούν τις βάσεις των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στα όρη Καντίλ στο βόρειο Ιράκ. Το δεύτερο νομοσχέδιο ανάβει το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις και στη Συρία. Τα δύο νομοσχέδια μαζί ανοίγουν το δρόμο για συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) και στις δύο χώρες. Η συζήτηση στη Βουλή ξεκινά την Πέμπτη.

Η Τουρκία είχε σε πρώτη φάση αρνηθεί ρητώς να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ι.Κ. επικαλούμενη κυρίως την ανάγκη προστασίας 46 υπηκόων της που κρατούνταν όμηροι από τους τζιχαντιστές. Μετά την απελευθέρωση των τελευταίων στις 20 Σεπτεμβρίου και υπό τις αυξημένες πιέσεις της Ουάσιγκτον, αλλάζει τώρα στάση. Εχοντας άλλωστε κατηγορηθεί ότι υποστήριξε τις πιο εξτρεμιστικές ομάδες ανταρτών εναντίον του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ι.Κ., επιδιώκει προφανώς να διαχωρίσει τη θέση της από τους τζιχαντιστές ακολουθώντας το παράδειγμα των μοναρχιών του Κόλπου. «Θα είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω» από αυτή την υπόθεση, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος επανήλθε χθες δριμύτερος τονίζοντας ότι το Ι.Κ. δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ: «Η απόδοση των τρομοκρατικών ενεργειών στη Μέση Ανατολή στο Ισλάμ συνιστά διαστρέβλωση της αλήθειας».

Την ίδια ώρα η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Συρία μετά τη ρίψη όλμων των βράδυ της Κυριακής και χθες το πρωί εναντίον του τουρκικού εδάφους. Τουλάχιστον 15 άρματα μάχης έλαβαν θέσεις σε στρατηγικά σημεία που «βλέπουν» τη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, η οποία βρίσκεται υπό την πολιορκία του Ι.Κ. Επειτα από σειρά επεισοδίων στα σύνορα το 2012, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής και απαντούν συστηματικά σε κάθε βολή προερχόμενη από τη Συρία.

(Πηγές: AFP-www.lemonde.fr)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Πολεμικές επιχειρήσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Συρία
Ιράκ