Έντυπη Έκδοση

Φοβούνται για τη ζωή τους οι Γερμανοί όμηροι της Αμπού Σαγιάφ

Εκκληση για βοήθεια προς το Βερολίνο, με μήνυμα σε ραδιοφωνικό σταθμό, απηύθυναν χθες οι δύο Γερμανοί όμηροι που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση των Φιλιππίνων Αμπού Σαγιάφ. Η Αμπού Σαγιάφ απειλεί να τους αποκεφαλίσει σε περίπτωση που δεν της καταβληθούν υψηλά λύτρα και η Γερμανία δεν αποχωρήσει από το διεθνή συνασπισμό που βομβαρδίζει στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

«Υποφέρω, γιατί έχω πέσει θύμα απαγωγής (...) σε λίγο πρέπει να πέσω στο πάτωμα, για να κοιμηθώ (...) η κατάσταση της υγείας μου μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται και φοβάμαι πολύ για τη ζωή μου» δηλώνει ο Στεφάν Οκονέκ, γιατρός, 71 ετών, σε ένα σύντομο μήνυμα στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Mindanao Network. Η δεύτερη όμηρος, ο Ερίκε Ντίελεν, 55 ετών, επισημαίνει ότι το μόνο που επιθυμεί είναι να γυρίσει να δει την οικογένειά της και ότι η κατάσταση που βρίσκονται και οι δύο (όμηροι) είναι «εξαιρετικά σοβαρή». «Δεν ξέρουμε πόσο ακόμα μπορούμε να αντέξουμε», καταλήγει.

Το ζευγάρι των Γερμανών εξαφανίστηκε στα νερά της νήσου Παλαουάν τον περασμένο Απρίλιο, στις 25, όταν κολυμπούσαν. Την περασμένη βδομάδα, η Αμπού Σαγιάφ, μια ισλαμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και που τελευταία έχει εκφράσει τη στήριξή της στο Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ότι τους είχε συλλάβει ως ομήρους και ότι επρόκειτο να αποκεφαλίσει τον έναν από τους δύο στις 10 Οκτωβρίου αν δεν λάμβανε προηγουμένως ένα ποσόν της τάξης των 4,3 εκατ. ευρώ και τη δέσμευση της Γερμανίας ότι θα αποχωρήσει από το συνασπισμό των χωρών που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δύο όμηροι μίλησαν «στον αέρα» όταν ένας άνδρας της οργάνωσης τηλεφώνησε στο σταθμό νωρίς χθες το πρωί. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι οι όμηροι για την ώρα βρίσκονται στο Σουλού, ένα νησί εντός της αυτόνομης περιοχής της μουσουλμανικής Μιντανάο.

* Την «ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τόνισε χθες η υπουργός Αμυνας τη Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Bild».

(Πηγές: The Guardian, EuropaPress, El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Γερμανία