Έντυπη Έκδοση

Αρχισε η... εξεταστική για τους υποψήφιους επιτρόπους

Η διαδικασία ακρόασης των νέων επιτρόπων ξεκίνησε χθες στην Ευρωβουλή κι ενώ κάποιες από τις ερωτήσεις που δέχονται τα μέλη της ομάδας του Γιουνκέρ αφορούν απλώς τεχνικές λεπτομέρειες της πολιτικής, άλλες είναι ή και αναμένονται δυσκολότερες. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις 22 Οκτωβρίου για το αν εγκρίνει συνολικά τη νέα Κομισιόν.

Στην πραγματικότητα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, η μη αποδοχή κάποιου υποψηφίου, ακόμη κι αν είναι μεμονωμένη, μπορεί να οδηγήσει σε ανακατατάξεις κι έτσι είναι διάχυτο το ενδιαφέρον αλλά και μια σχετική ανησυχία για τις ακροάσεις.

Στο φόντο παραμένει βεβαίως σταθερά ένας προβληματισμός για τις νέες ισορροπίες δυνάμεων που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες των υπερ-επιτρόπων, όπως και τον ακριβή προσδιορισμό του ρόλου καθενός επιτρόπου ξεχωριστά και σε σχέση με τους υπερ-επιτρόπους. Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η διαδικασία των ακροάσεων μπορεί να αφήσει περιθώρια να διαφανούν κάποια στοιχεία, αλλά με ασφάλεια το πλαίσιο θα καθοριστεί όταν η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλάβει καθήκοντα.

Οι προθέσεις του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έγιναν πάντως σαφείς από τον τρόπο που στελέχωσε το νέο σχήμα, με σεβασμό στις λεπτές ισορροπίες μεταξύ πολλών διαφορετικών παραμέτρων, όπως οι διαφορετικές πολιτικές ομάδες αλλά και οι χώρες της Ε.Ε.

Οι ακροάσεις

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι ακροάσεις τόσο του Γίρκι Κατάινεν όσο και του Πιερ Μοσκοβισί. Επίσης, η υποψηφιότητα που θεωρούνταν πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αντικρουόμενες αντιδράσεις είναι εκείνη του Βρετανού Τζόναθαν Χιλ για το χαρτοφυλάκιο Χρηματοπιστωτικών Αγορών και Υπηρεσιών.

Πρώτη ξεκίνησε η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ, υποψήφια επίτροπος Εμπορίου, και η ακρόασή της εξελίχθηκε μέσα σε ένα παράδοξο κλίμα, εξαιτίας μιας ανάρτησης ομάδας ακτιβιστών που άφηνε υπονοούμενα για ενέργειές της όταν ήταν επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οσον αφορά το νέο της χαρτοφυλάκιο, η κ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να τροποποιήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας ότι αυτή μπορεί να ακυρωθεί μόνο από την πλευρά του Κιέβου.

Οι περιουσίες τους

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα στον ιστότοπο του περιοδικού «European Voice» αναφέρεται στις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των υποψήφιων κοινοτικών επιτρόπων, με τίτλο «Οι υποψήφιοι πρόκειται να υποστούν έλεγχο για σύγκρουση συμφερόντων».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και το 2011 οι σχετικοί κανόνες έγιναν πιο αυστηροί, λόγω προγενέστερων περιστατικών με εν ενεργεία ή πρώην επιτρόπους, πολλές ασάφειες παραμένουν. Οπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς της Επιτροπής, «οι επίτροποι πρέπει να δηλώνουν κάθε οικονομικό συμφέρον ή περιουσιακό στοιχείο που ενδέχεται να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους». Ωστόσο, ο κώδικας συμπεριφοράς δεν αποσαφηνίζει τι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων ούτε υποδεικνύει πόσο λεπτομερώς θα πρέπει να δηλώνονται τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

(Πηγές: Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκή Επιτροπή