Έντυπη Έκδοση

Ολα τα τσιγάρα στο ίδιο καφέ πακέτο

Στον αντικαπνιστικό δρόμο που χάραξε η Αυστραλία επιθυμεί να βαδίσει τώρα και η Γαλλία ώστε να σβήσει ειδικά από το μυαλό των εφήβων και των νεαρών σε ηλικία καπνιστών την ιδέα ότι το τσιγάρο είναι «in» με την ελπίδα να μειώσει τον αριθμό των ανήλικων καπνιστών αλλά και τους θανάτους ενηλίκων από ασθένειες που συσχετίζονται με τον καπνό.

Το δρόμο της Αυστραλίας θα ακολουθήσει η Γαλλία, θέλοντας να μειώσει τον αριθμό των έφηβων καπνιστών Το δρόμο της Αυστραλίας θα ακολουθήσει η Γαλλία, θέλοντας να μειώσει τον αριθμό των έφηβων καπνιστών Κυρίαρχη στη δέσμη των νέων μέτρων αναδεικνύεται η αφαίρεση όλων των εταιρικών σημάτων από τα πακέτα, τα οποία θα έχουν όλα το ίδιο καφέ χρώμα και θα φέρουν μόνο έντονες προειδοποιήσεις για τις βλάβες του τσιγάρου στην υγεία. Η απόφαση έχει προκαλέσει τη σθεναρή αντίδραση των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες αμφισβητούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Αυστραλία, όπου και άρχισε να εφαρμόζεται το 2012, απειλώντας με μηνύσεις τη γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι εάν εφαρμοστεί το μέτρο θα παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Οπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, η κυβέρνηση Ολάντ επιθυμεί να εφαρμόσει το παράδειγμα της Αυστραλίας για τα πακέτα ενώ παράλληλα προτίθεται να απαγορεύσει το κάπνισμα σε παιδότοπους, σε δημόσια πάρκα και στα οχήματα στα οποία επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Επιπροσθέτως θα μειωθούν σταδιακά οι διαφημίσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέχρι το 2016 όταν και θα απαγορευθούν εντελώς, με μοναδική εξαίρεση αυτές που βρίσκονται μέσα στα σημεία πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων. «Στη Γαλλία των 66 εκατ. έχουμε 13 εκατ. καπνιστές και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς ειδικά στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον καπνό να σκοτώνει 73.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στη χώρα μας -δηλαδή σαν να επιτρέπουμε ένα αεροπορικό δυστύχημα με 200 νεκρούς κάθε μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα υπουργός.

(ΠΗΓΕΣ: BBC, REUTERS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αυστραλία
Ματιές στον κόσμο
Καπνοβιομηχανία