Έντυπη Έκδοση

Με drones θα ελέγχουν την εκεχειρία στην Ουκρανία

Την αποστολή μη επανδρωμένων σκαφών προσφέρονται να προωθήσουν Παρίσι και Βερολίνο στο πλαίσιο της επιχείρησης εποπτείας από τον ΟΑΣΕ της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, πρόταση που ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή παραβίαση της εκεχειρίας στο Ντόνετσκ -με ρίψη οβίδας σε αυτοκινητοπομπή-, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι θα λάβει μέτρα εάν η Ε.Ε. ή η Ουκρανία προχωρήσουν σε κινήσεις για την εφαρμογή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, υποστηρίζει ότι Μόσχα και Ευρωπαϊκή Ενωση συνομιλούν για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία αυτή την Πέμπτη, σε ειδικές συναντήσεις στο Βερολίνο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, εκπρόσωπος του στρατού στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι εννέα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους επλήγη από οβίδα που εκτόξευσε άρμα μάχης των αυτονομιστών - στη βαρύτατη απώλεια που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στις χθεσινές δράσεις των αυτονομιστών έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άμαχοι και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στην πόλη-προπύργιο των φιλορώσων «παρά την πλήρη σιγή των όπλων που έχει συμφωνηθεί».

Λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΟΑΣΕ στις χώρες της Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν να διαθέσουν drone με στόχο την εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός στη χώρα.

Σε παράλληλες εξελίξεις, η Ουκρανία «είδε» χθες την πτώση του «150ού Λένιν», καθώς αποκαθηλώθηκε ένα ακόμη άγαλμα του σοβιετικού ηγέτη στο Χάρκοβο - δράση που καταγράφηκε σε βίντεο και έκανε το γύρο του κόσμου. Από τις 8 Δεκεμβρίου του 2013 Ουκρανοί εθνικιστές εκδηλώνουν την επιθυμία τους για ανεξαρτησία από το ρωσικό άρμα γκρεμίζοντας μνημεία και προτομές του Λένιν σε όλη την Ουκρανία. ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ματιές στον κόσμο