Έντυπη Έκδοση

ΕΔΩ ΚΑΙ 14 ΧΡΟΝΙΑ, 8 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Σύνορα σπαρμένα με τάφους

Οχτώ μετανάστες την ημέρα κατά μέσον όρο, τα τελευταία 14 χρόνια, πληρώνουν με τη ζωή τους το όνειρό τους να φθάσουν σε πλουσιότερες χώρες, οι περισσότεροι στην προσπάθεια εισόδου τους στην Ευρώπη.

Φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, εμφύλιες συγκρούσεις οδηγούν χιλιάδες στον ξεριζωμό - και στο θάνατο... Φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, εμφύλιες συγκρούσεις οδηγούν χιλιάδες στον ξεριζωμό - και στο θάνατο... Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετανάστευσης (ΙΟΜ), σχεδόν 40.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους σε μεταναστευτικές οδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, οι 22.000 απ' αυτούς επιχειρώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν σκοτωθεί 4.077, μέγεθος που δείχνει απότομη κλιμάκωση του προβλήματος, αν και οι πραγματικές διαστάσεις του μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΟΜ, ο αναλογικά υψηλός αριθμός νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο είναι ενδεικτικός της «δραματικής αύξησης του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη». Μόνο μέσα στο 2014, οι ιταλικές αρχές κατέγραψαν 112.000 παράνομους μετανάστες, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με το 2013.

Επιπλέον, από το 2000, περίπου 6.000 περισσότεροι θάνατοι κατεγράφησαν κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού και άλλοι 3.000 από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η σχετική έρευνα έγινε στο διάστημα του τελευταίου εξαμήνου για την έκθεση «Μοιραία ταξίδια: Καταγράφοντας τις ζωές επίδοξων μεταναστών που χάθηκαν», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Μάλιστα, μέσω της έκθεσης αυτής απευθύνεται έκκληση στις κυβερνήσεις αλλά και στη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτό που περιγράφεται ως «επιδημία εγκλημάτων και θυματοποίησης».

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετανάστευσης, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ: «Είναι καιρός να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να μετράμε απλώς τα θύματα. Ηρθε η ώρα να δεσμευθεί η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τη βία εις βάρος απελπισμένων μεταναστών».

Η έρευνα στη βάση της έκθεσης «Μοιραία ταξίδια», που εκτείνεται σε περισσότερες από 200 σελίδες, ξεκίνησε με την τραγωδία τον Οκτώβρη του 2013, όταν περισσότεροι από 400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε δύο ναυάγια στα ανοικτά του ιταλικού νησιού της Λαμπεντούζα. Το συγκλονιστικότερο ίσως στοιχείο είναι ότι η έκθεση δίνει μια εικόνα που χαρακτηρίζεται πολύ συχνά από τη διεθνή αδιαφορία, ακόμη και όσον αφορά τη συλλογή και διανομή των πρώτων στοιχείων για τους θανάτους των μεταναστών.

«Παρά το γεγονός ότι τεράστια χρηματικά ποσά δαπανώνται για τη συλλογή δεδομένων για τη μετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων, είναι πολύ λίγοι οι φορείς που συλλέγουν και δημοσιεύουν στοιχεία για τους θανάτους των μεταναστών», δήλωσε ο Φρανκ Λάτσκο, συγγραφέας της έκθεσης και διευθυντής του τομέα έρευνας για τους μετανάστες στην ΙΟΜ.

(Πηγές: Guardian-Repubblica)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα