Έντυπη Έκδοση

Φοιτητές και μαθητές δίνουν τον τόνο στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ παρέμεναν χθες στους δρόμους δηλώνοντας έτοιμοι για μια νέα νύχτα αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τα επεισόδια της Κυριακής.

Αν και η αστυνομία ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι απέσυρε τις δυνάμεις της καλώντας τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν με τη σειρά τους χώρους των διαδηλώσεων, εκείνοι δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. «Θα μείνω εδώ μέχρι το τέλος, μέχρι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή μια αληθινή δημοκρατία», έλεγε χαρακτηριστικά ένας 18χρονος μαθητής. Η εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες με αφορμή τον τρόπο εκλογής του τοπικού κυβερνήτη, πήρε νέα διάσταση το Σαββατοκύριακο με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού. Πρόκειται για τις χειρότερες κοινωνικές ταραχές από τότε που η ημιαυτόνομη πρώην βρετανική αποικία πέρασε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Οι διαδηλωτές, με τους μαθητές και τους φοιτητές στην πρώτη γραμμή, διεκδικούν περισσότερες πολιτικές ελευθερίες ξεκινώντας από την άμεση εκλογή του κυβερνήτη με καθολική ψηφοφορία. Το Πεκίνο δέχεται την καθολική ψηφοφορία από το 2017, αλλά επιμένει στην υποψηφιότητα μόνο δύο ή τριών υποψηφίων δικής του επιλογής. Χαρακτηρίζει παράνομο το κίνημα «Occupy Central» (που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη συνοικία και οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ), επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύοντας τη μετάδοση πληροφοριών για τις διαδηλώσεις και προειδοποιεί τις ξένες χώρες να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Ομως ούτε το κίνημα διαμαρτυρίας μπορεί τόσο εύκολα να περιοριστεί ούτε οι ξένες, αλλά ενδιαφερόμενες, χώρες να αγνοήσουν τις εξελίξεις. Το πλήθος των διαδηλωτών που καταλάμβαναν κεντρικά σημεία και κομβικές οδικές αρτηρίες της πόλης μεγάλωνε ώρα με την ώρα και είχε φτάσει χθες το απόγευμα στην επιχειρηματική συνοικία Admiralty τις 20.000. Οι συγκοινωνίες είχαν παραλύσει ενώ πολλά σχολεία και καταστήματα στο κέντρο παρέμειναν κλειστά. Το κλίμα στους κόλπους των διαδηλωτών ήταν πανηγυρικό όσο και ετοιμοπόλεμο και η νύχτα αναμενόταν μακρά.

Είναι νέοι, πολλοί κι αποφασισμένοι... Είναι νέοι, πολλοί κι αποφασισμένοι... Η Βρετανία

Η Βρετανία παρενέβη στην υπόθεση εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας «εποικοδομητικές συνομιλίες» αλλά και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της διαδήλωσης.

«Αυτοσυγκράτηση» ζήτησε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ η Ουάσιγκτον δηλώνοντας ότι παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως άλλωστε και η Ταϊβάν, όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το γραφείο Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ σε ένδειξη συμπαράστασης στις δημοκρατικές διεκδικήσεις των γειτόνων τους. Ο πρόεδρος Μα της Ταϊβάν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Κίνα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τη δημοκρατία επισημαίνοντας συγχρόνως ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να επηρεάσει τη διεθνή της εικόνα.

(Πηγές: AFP-www.bbc.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ