Έντυπη Έκδοση

ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΥΑΝΙΟΥ:

Οχι άλλα τοξικά μεταλλεία

Εκστρατεία κατά των τοξικών μεταλλείων, ανοιχτών ορυγμάτων και του κυανίου που χρησιμοποιείται στις εξορύξεις ξεκινούν περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών και κοινότητες από όλη την Ευρώπη.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οργανώσεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Τουρκία.

«Εχουμε ενωθεί για να πολεμήσουμε τα τοξικά μεταλλεία και την εξόρυξη με βάση το κυάνιο στην Ευρώπη», διακηρύσσουν στην πρώτη τους ανακοίνωση που εξέδωσαν μόλις χθες, λίγο μετά τη μεγαλειώδη συναυλία κατά της εξόρυξης χρυσού στην Ιερισσό. Ενώ ονομάζουν την ευρωπαϊκή εκστρατεία τους «Bang Ban Cyanide».

Κοινή η απειλή

Οπως επισημαίνουν, τα μεγάλης κλίμακας επιφανειακά μεταλλεία χρυσού με ανοιχτά ορύγματα (open-pit) -όπως αυτό που ανοίγουν οι Eldorado Gold και «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής- αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Και τονίζουν ότι είναι πολλοί οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν γνωρίζουν ότι τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα προέρχονται από τέτοιου είδους μεταλλεία. «Η σύγχρονη εξόρυξη ακρωτηριάζει το περιβάλλον, προκαλεί μακροχρόνια ρύπανση, χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών, όπως το κυάνιο, και συχνά εκτοπίζει ολόκληρες κοινότητες», επισημαίνουν. Αλλά ενώ κάποιοι πολίτες δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ορυκτά μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές τους, πολλοί άλλοι ζουν σε περιοχές που απειλούνται από τέτοια τοξικά μεταλλεία.

«Εκτός από το να συζητάμε για την κοινή μας απειλή, προτείνουμε μια κοινή λύση. Από τα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι η εξόρυξη με βάση το κυάνιο επηρεάζει το περιβάλλον και τους ανθρώπους τόσο κοντά όσο και μακριά, πολύ μακριά. Από τα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε επίσης ότι όταν οι άνθρωποι ενώνονται, κερδίζουν. Αυτό είναι που συνέβη πρόσφατα στη Σλοβακία, όπου η εξόρυξη με βάση το κυάνιο απαγορεύτηκε», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

Τον Αύγουστο 2014 η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Ρόσια Μοντάνα (Rosia Montana) της Ρουμανίας μια κοινή εκστρατεία για την απαγόρευση της εξόρυξης με τη χρήση κυανίου στην Ευρώπη. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, το 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση της εξόρυξης με βάση το κυάνιο, λόγω των συντριπτικών κινδύνων από αυτή την τεχνολογία για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. «Θέλουμε να κάνουμε αυτή την ψήφο πραγματικότητα, ζητώντας από τον κ. Καρμένου Βέλα, τον υποψήφιο επίτροπο για το Περιβάλλον, να εφαρμόσει το ψήφισμα και να ενεργήσει σύμφωνα με αυτό», υπογραμμίζουν.

Η πρωτοβουλία κατά της χρήσης κυανίου στις εξορύξεις διακηρύσσει ότι η σύγχρονη βιομηχανική εξόρυξη είναι μια επικίνδυνη χημική διεργασία που δεν παράγει πλούτο, αλλά οδηγεί σε ρύπανση, φτώχεια και εξάρτηση και ξεριζώνει ανθρώπους και κοινότητες. Εκφράζει τη πεποίθηση των μελών της πως η Ευρώπη πρέπει να αποτελείται από δυνατές και υγιείς κοινότητες με πολίτες που είναι σίγουροι για το παρόν και το μέλλον.

Γνωρίζουμε ότι οι εξορύξεις και το κυάνιο συνδέονται με διαφθορά και με πολιτικές αποφάσεις που επιβάλλονται από πάνω. «Πιστεύουμε ότι μια πραγματική δημοκρατία ευδοκιμεί όταν οι ιθύνοντες εργάζονται για τους ανθρώπους και όχι για την εξουσία και το κέρδος. Αρνούμαστε να δεχθούμε ότι μια χημική ουσία τόσο δηλητηριώδης όσο το κυάνιο επιτρέπεται ακόμα να χρησιμοποιείται σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες στην εξόρυξη σε όλη την Ευρώπη -μια πυκνοκατοικημένη περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Υπογραμμίζεται επίσης ότι το κυάνιο έχει υψηλή τοξικότητα και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο, καθώς μια κουταλιά ενός διαλύματος κυανιούχου 2% θα σκοτώσει έναν άνθρωπο και τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα ατυχήματα σε μεταλλεία δείχνουν τις καταστροφικές του συνέπειες.

Απαγόρευση

«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να απαιτήσουμε οι ιθύνοντες της Ευρώπης επιτέλους να δράσουν και να κάνουν την εξόρυξη με βάση το κυάνιο υπόθεση του παρελθόντος», τονίζουν και γι' αυτό το λόγο ένωσαν τις δυνάμεις τους. Μέσα από την άμεση επαφή τους με τους ευρωβουλευτές τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησαν ήδη τη σημασία τού να τεθεί η απαγόρευση της εξόρυξης με βάση το κυάνιο στο πρόγραμμα του επόμενου επιτρόπου Περιβάλλοντος.

«Το κυάνιο δεν γνωρίζει σύνορα και καλούμε τους φίλους μας σε όλη την Ευρώπη για να ενωθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια!» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις που αποτελούν τη πρωτοβουλία «Bang Ban Cyanide».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Περιβάλλον & οικολογία
Ορυχεία
Κοιτάσματα/Εξορύξεις
Ακτιβισμός και ΜΚΟ