Έντυπη Έκδοση

Στάσεις στην ελληνική ομογένεια

Σε πόλεις όπου η ελληνική διασπορά έχει έντονη παρουσία μεταφέρονται δύο μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις. Η έκθεση με τίτλο «Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia» φιλοξενείται ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, ενώ η έκθεση με τίτλο «Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections» φιλοξενείται από τις 26 Σεπτεμβρίου στο Art Institute του Σικάγου.

Η έκθεση «Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia» περιλαμβάνει τις ιστορικές περιπέτειες της Ελλάδας από την προϊστορία μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Οι δύο επιμελήτριες του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Παπαγεωργίου και Ξένια Πολίτου, επέλεξαν 201 αντικείμενα από όλες τις ελληνικές συλλογές του μουσείου. Ετσι, οι επισκέπτες θα κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο, σχεδόν οκτώ χιλιετιών, ερχόμενοι σε επαφή με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και τη θρησκευτική έκφραση. Στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης θα φιλοξενηθούν σκεύη, αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια και κοσμήματα της προϊστορικής, αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εκκλησιαστικά αντικείμενα, εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια και ιερατικά άμφια της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, κεντήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, λιθανάγλυφα, κοσμήματα και φορεσιές της εποχής της τουρκοκρατίας και των πρώτων δεκαετιών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, εκδόσεις του ελληνικού διαφωτισμού και έγγραφα του Αγώνα, κειμήλια των αγωνιστών του '21, αντικείμενα με φιλελληνικές παραστάσεις και απεικονίσεις σκηνών του Αγώνα από Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Η έκθεση στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης θα έχει πολυετή διάρκεια αφού κύριος στόχος του μουσείου είναι η μελέτη και ανάδειξη της συμβολής του ελληνισμού στην Ιστορία και την Τέχνη.

Η έκθεση «Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections» δεν κάνει το παρθενικό της ταξίδι αφού έχει φιλοξενηθεί στον παρελθόν από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και τη Βίλα Getty του J. Paul Getty Museum στο Μαλιμπού του Λος Αντζελες, αποτελώντας ένα παράθυρο προς τον βυζαντινό πολιτισμό με 63 αντιπροσωπευτικά έργα της αντίστοιχης περιόδου. Ενα πλούσιο απόθεμα από σπάνιες επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες, χειρόγραφους κώδικες, γλυπτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, μωσαϊκά δάπεδα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας και κεραμικής, βαρύτιμα υφάσματα και οτιδήποτε άλλο επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι των βυζαντινών χρόνων. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο εκθέσεις μέχρι σήμερα παρουσιάζουν αυξημένη επισκεψιμότητα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ελληνική κοινότητα καθώς και το ξένο κοινό αποζητούν με κάθε ευκαιρία να αισθανθούν και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό. Α.Π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αίθουσες Τέχνες/Γκαλερί
Εικαστικά
Εκθέσεις
Τέχνη/Πολιτισμός