Έντυπη Έκδοση

Απονεμήθηκαν τα βραβεία AegeanDocs 2014

Αντικρίζοντας την πραγματικότητα

Δεν είναι και λίγο να παίζεις ντοκιμαντέρ αξιώσεων σε όλο το Αιγαίο: επί εννιά μέρες, τα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνος, Ψαρά, Αϊ Στράτης και Οινούσσες μυήθηκαν στο συναρπαστικό αυτό κινηματογραφικό είδος, με ελεύθερη είσοδο, μέσα από ταινίες που επέλεξε ο Κώστας Σπυρόπουλος (τέως γενικός διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ).

«Καλάβρυτα, άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη «Καλάβρυτα, άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη Ο λόγος, για το φεστιβάλ AegeanDocs που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή.

Οπως σημειώνει ο Κώστας Σπυρόπουλος, «αν κάποιος αναζητούσε να περιγράψει με δυο λέξεις το περιεχόμενο του AegeanDocs2014, θα πρότεινα: κατάματα την πραγματικότητα. Κατάματα, χωρίς περιστροφές, ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα, 70 Ελληνες και ξένοι σκηνοθέτες αντικρίζουν την πραγματικότητα. Βλέπουν ή, πιο σωστά, διαβάζουν τον κόσμο και τους ανθρώπους. Μια σύνθεση προβλημάτων, καταστάσεων, περιπετειών, στις οποίες πρωταγωνιστούν άνθρωποι».

Πράγματι, στο δεκαήμερο που πέρασε προβλήθηκαν ταινίες από όλον τον κόσμο, μέσα από θεματικές ενότητες για την ελληνική ιστορία, το ναζιστικό και το νεο-ναζιστικό φαινόμενο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικολογία, αλλά και τον έρωτα, το σεξ, το γάμο και το φλερτ, την αγωνία για το θάνατο και την αγάπη για τη ζωή, το χιούμορ και τη μελαγχολία...

Την Κυριακή απονεμήθηκαν τα βραβεία της δεύτερης διοργάνωσης από την κριτική επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από τους: Μάρκο Γκαστίν, σκηνοθέτη-παραγωγό ντοκιμαντέρ, Γιάννη Σκοπετέα, επίκουρο καθηγητή σκηνοθεσίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Στρατή Τσουλέλη, πρόεδρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, Λενιώ Μυριβήλη, επίκουρο καθηγήτρια Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, και Ανδρέα Σεφτελή, θεατρικό σκηνοθέτη και αντιπρόεδρο του θεάτρου ΦΟΜ.

Το βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ απέσπασε η ταινία «Καλάβρυτα, άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη. Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «The Instrument of Himmler» του Heiki Hutu Hiltunen (Φινλανδία).

Το βραβείο καλύτερου πολιτικού ντοκιμαντέρ πήγε στο «Four Years of Night» του Itamar Alcalay (Ισραήλ). Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «EU 013 The Last Frontier» του Alessio Genoveze (Ιταλία).

Καλύτερο κοινωνικό ντοκιμαντέρ κρίθηκε το «As you like it» της Paula Onet (Ρουμανία). Τιμητική διάκριση απέσπασε «ο Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα).

Τέλος, στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών, το βραβείο κέρδισε «Το Πρώτο Σκαλοπάτι» της Αφροδίτης Ταυρή και η τιμητική διάκριση δόθηκε στο «Steicey» της Ελισάβετ Χατζηχαραλάμπους. ΕΥ.Β.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ
Βραβεία/Απονομές
Ντοκιμαντέρ