Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ, ΟΙ 300 ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

«Μαζί με τις παράγκες μας γκρεμίζουν κι εμάς»

Σήμερα το πρωί η έξωση και η ισοπέδωση των παραγκών. * Οι εγκαταστάσεις στο όρος Πατέρας είναι έτοιμες, λέει ο Ντινόπουλος, αλλά...

«Δεν θα μας στείλουν εξορία. Εδώ είναι ο τόπος μας. Θα πέσουμε πάνω στις μπουλντόζες», λένε οι 300 Τσιγγάνοι του καταυλισμού που εδώ και 40 χρόνια βρίσκεται στο Χαλάνδρι, στο Νομισματοκοπείο. Απειλούνται, σήμερα το πρωί, να μείνουν άστεγοι λόγω αναγκαστικής έξωσης και ισοπέδωσης τμήματος του καταυλισμού τους. «Στις εκλογές, ήρθαν εδώ πολλοί και μας γέμισαν τα τσαντίρια με φυλλάδια. Μας έταξαν χιλιάδες ψέματα. Τώρα είμαστε μόνοι».

Ολες οι παράγκες ήταν χθες στο πόδι. «Βγήκαμε στο δρόμο και διαδηλώσαμε και παρακαλέσαμε τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να μετρήσει μάτια. Εξακόσια μάτια περιμένουν με φόβο να δουν τι θα γίνει. Ανάμεσά τους 54 παιδιά και ΑΜΕΑ που θέλουν βοήθεια», λέει ο Στέλιος Καλαμιώτης, εκπρόσωπος του καταυλισμού και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομ η «Ελπίδα». «Σήμερα», λέει ο ίδιος, «θα είναι η τελευταία προσπάθεια να σώσουμε τα σπίτια μας». Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλης Αγγελάκας, αποφάσισε να τα ξηλώσει, παρά τις δεσμευτικές για τη χώρα υποδείξεις του ΟΗΕ.

Η προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται και τίθενται σε εφαρμογή οι αποφάσεις, αλλά και η έλλειψη συνεννόησης των αρμόδιων αρχών διαφαίνεται και από το γεγονός ότι πρώτα θα γκρεμιστεί ο καταυλισμός και μετά θα συζητηθεί η αναστολή της κατεδάφισης. Συγκεκριμένα, η συζήτηση της προσωρινής διαταγής, για να ανασταλεί η απόφαση που διατάζει την κατεδάφιση, έχει οριστεί για το μεσημέρι ενώ η κατεδάφιση έχει προγραμματιστεί στις 9 το πρωί.

Στο όρος Πατέρας

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, δηλώνει ότι «οι εγκαταστάσεις του όρους Πατέρας είναι έτοιμες να δεχθούν τους Ρομά», όμως επιτροπή των Τσιγγάνων που έκανε αυτοψία στην απομακρυσμένη περιοχή, ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται ακόμα υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ παράλληλα η κοντινότερη κολόνα της ΔΕΗ βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά και δεν υπάρχει πρόσβαση σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.

«Η περιοχή βρίσκεται στο όρος Πατέρας (σ.σ. αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ Μεγάρων και Ελευσίνας) και η πλησιέστερη διασταύρωση απέχει 25 λεπτά από τον καταυλισμό. Δεν είναι χώρος για να ζήσουν άνθρωποι και μάλιστα μικρά παιδιά. Είναι ένα εκτροφείο θηραμάτων, μόνο αγρίμια μπορούν να ζήσουν εκεί. Κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν μια ελπίδα να διαφύγουν την τύχη τους και να μορφωθούν, τώρα θα βρεθούν ξανά απομονωμένοι, μακριά από τον πολιτισμό», τονίζει η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα που εκπροσώπησε χθες τις οικογένειες του καταυλισμού στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης.

«Κατατέθηκε μήνυση στην Εισαγγελία, ώστε να μη συνδράμει στο μέγα αίσχος», αναφέρει η ίδια. «Παρατηρήσαμε ότι προσεκλήθησαν να συνδράμουν την ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία "Δ. Λαμινάτος - Ι. Δημητρακόπουλος και ΣΙΑ Ε.Ε.", που ανέλαβε την κατεδάφιση, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, το Α/Τ Χαλανδρίου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο εισαγγελέας χθες είχε δύο χαρτιά στα χέρια του: την προσωρινή διαταγή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC) όπου αναφέρεται ότι δεν πρέπει να καταστούν άστεγοι οι Τσιγγάνοι και την απόφαση του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος είπε "έχω μια νόμιμη απόφαση στα χέρια μου". Δεν μπορείς να σταθμίζεις τη βαρύτητα των εγγράφων κατά το δοκούν», ισχυρίζεται η κ. Κούτρα.

«Μαζί με τις παράγκες μας γκρεμίζουν κι εμάς», λέει ο κ. Καλαμιώτης. Επειτα από επικοινωνία που είχε ο ίδιος χθες το βράδυ με το διοικητή της Αστυνομίας, ισχυρίζεται ότι σήμερα το πρωί «θα στείλουν πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ, στρατό ολόκληρο». Οι δυνάμεις της Αστυνομίας θα μεταβούν εκεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους φορείς που στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις 74 οικογένειες του καταυλισμού να σώσουν τα σπίτια τους. «Τα παιδιά που κοιμούνται μέσα ποιος τα νοιάζεται; Αυτά στο Χαλάνδρι μεγαλώσανε. Τα τελευταία δύο χρόνια, έκανα αγώνα να τα πείσω να πάνε στο σχολείο. Και τα καταφέραμε. Τώρα μας στέλνουν εξορία». Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες 10 ημέρες, οι Τσιγγάνοι του Νομισματοκοπείου ζουν στο σκοτάδι και κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. «Για να μη μας πάνε πάλι στο αυτόφωρο για ρευματοκλοπή, μένουμε στο σκοτάδι. Δεν κλείνω μάτι όλη τη νύχτα. Φοβάμαι μην μπει καμιά φωτιά με τις λάμπες. Κανείς δεν νοιάζεται για τα πραγματικά προβλήματα των Τσιγγάνων. Θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ρομά
Μειονότητα/Μουσουλμανική/Ρομά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα