Ηλεκτρονική Έκδοση

Τελεσίγραφο έως την Τετάρτη

Eπιμένουν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Bίντεο από τις διαδηλώσεις

Τελευταία ενημέρωση:

Την παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης Λεούνγκ Τσουν Γινγκ και τη διενέργεια εκλογών με καθολική ψηφοφορία το 2017 ζητούν οι διαδηλωτές (κυρίως φοιτητές και μαθητές) οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κέντρου του Χονγκ Κονγκ καλώντας το Πεκίνο να προχωρήσει στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε μετά το 1997, οπότε η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε σε κινεζικό έλεγχο.

φωτ:AFP φωτ:AFP Συνοικίες του Χονγκ Κονγκ κατελήφθησαν για δεύτερη διαδοχική νύχτα από διαδηλωτές ενώ το πρωί ήταν ασυνήθιστα ήρεμες και οι συνήθως πολυσύχναστες μεγάλες οδικές αρτηρίες ήταν σχεδόν έρημες, χωρίς ποδηλάτες και πεζούς.

Το βράδυ της Δευτέρας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην έδρα της κυβέρνησης και αποδοκίμασαν τον επικεφαλής της. Ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς πιο χαλαρή από την προηγουμένη, όταν οι δυνάμεις της τάξης είχαν επιχειρήσει να εκδιώξουν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

Από την πλευρά του ο Λεούνγκ Τσουν Γινγκ τους κάλεσε να σταματήσουν άμεσα τις διαδηλώσεις ενώ αρνήθηκε να παραιτηθεί λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν υποχώρηση. Τόνισε εξάλλου ότι "οι ιδρυτές του Occupy Central είχαν πει επανειλημμένα πως εάν το κίνημα τεθεί εκτός ελέγχου, θα το καλούσαν να σταματήσει" και τους ζήτησε να τηρήσουν τη δέσμευσή τους.

Το κίνημα πάντως έχει δώσε διορία μέχρι την 1η Οκτωβρίου στον Λεούνγκ να θέσει σε κίνηση διαδικασίες για ενίσχυση της δημοκρατίας και να παραιτηθεί σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανακοινώσει "νέο σχέδιο κινητοποιήσεων πολιτικής ανυπακοής".

Το παρακάτω βίντεο απεικονίζει από ψηλά το μέγεθος των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου:

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ
Για το ίδιο θέμα
Στήριξη Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ