Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ SUCCESS STORIES ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Κρύος ιδρώτας στο Χ.Α. (-3%)

Εικόνα κατάρρευσης παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων στο σύνολο των 25 μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ξένοι θεσμικοί ξεπουλούν όσο όσο, «πυροβολώντας» ξανά τις τράπεζες Ξένοι θεσμικοί ξεπουλούν όσο όσο, «πυροβολώντας» ξανά τις τράπεζες Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές (και) λόγω των εξελίξεων στο Χονγκ Κονγκ ήταν το... κερασάκι για να «βουτήξει» ακόμη χαμηλότερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ξένοι (κυρίως Αμερικανοί) διαχειριστές ρευστοποίησαν μαζικά θέσεις τους σε μετοχές τραπεζών, αλλά και εταιρειών από τη μεγάλη και τη μεσαία κατηγορία.

Νέα βουτιά 3,05% για το Γενικό Δείκτη, στις 1.053,32 μονάδες, σε μικρή απόσταση από την ελάχιστη τιμή του 2014. Νέες ρευστοποιήσεις και πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη σε άτακτη υποχώρηση κατά 3,51%, στις 141,35 μονάδες, εν μέσω πιέσεων και σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και των περισσότερων τίτλων όπου έχουν συμμετοχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η επάνοδος των ανησυχιών στα ξένα χρηματιστήρια (κυρίως λόγω του Χονγκ Κονγκ αυτή τη φορά) και η υποχώρηση του δολαρίου αναγκάζει πολλά αμερικανικά χαρτοφυλάκια να μειώνουν θέσεις τους σε μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ούτως ή άλλως πτωτική ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Αρκετοί ξένοι, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν φαίνεται να συγκινούνται από τα... success stories της κυβέρνησης, παραμένουν πωλητές επιφυλασσόμενοι για τη συνέχεια.

Το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα διαχύθηκε και στην αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλου επιβαρύνθηκε περισσότερο, φθάνοντας έως το 6,40%, δηλαδή περί τις 35 μονάδες βάσης από την προηγούμενη Παρασκευή.

Η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. προοιωνίζεται εξαιρετικά πιεστική, καθώς ολοκληρώνεται ο Σεπτέμβριος και κλείνει το 9μηνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ανοιχτοί κωδικοί και θέσεις θα πρέπει να κλείσουν ακόμη και με υποχρεωτικό (ξε)πούλημα θέσεων ή να καλυφθούν άμεσα, σήμερα κιόλας, με νέα κεφάλαια.

Σε αυτό το φορτισμένο περιβάλλον, και μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, πληθαίνουν τα γερμανόφωνα ΜΜΕ που προειδοποιούν για την επιδείνωση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία.

Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2010, αναφέρει η αυστριακή «Kurier», με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Βιέννης να φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου Μιχαήλ Μητσόπουλου και να σημειώνει πως τα μέτρα λιτότητας εξόντωσαν την ιδιωτική οικονομία. Ζοφερές οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια, καθώς οι ζημιές που έχει υποστεί η οικονομία δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Neue Zurcher Zeitung» θεωρεί πως έπειτα από δύο ήρεμα χρόνια (ξανα)πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της. Σύμφωνα με τη γερμανόφωνη εφημερίδα της Ζυρίχης, η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ για το 2015, που σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά θα πρέπει να καλυφθούν από τις κεφαλαιαγορές. Εγχείρημα ριψοκίνδυνο, καθώς προϋποθέτει σχετικά σταθερό διεθνές περιβάλλον, ελεγχόμενα-χαμηλά επιτόκια και αισθητή βελτίωση του κλίματος σε χρηματιστήρια και ομόλογα.

Η επιδείνωση της κατάστασης, η διάχυτη αίσθηση στην πραγματική οικονομία πως τίποτε δεν κινείται, η χρηματοδοτική ασφυξία, η κατάρρευση του χρηματιστηρίου, η επιβάρυνση της εικόνας στα ελληνικά ομόλογα, τα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ, η πολιτική ομηρία της αγοράς και οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών σε όλα τα μέτωπα προκαλούν... εγκεφαλικό στη συγκυβέρνηση. Και ασφυξία στην αγορά και την κοινωνία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια