Έντυπη Έκδοση

2η χειρότερη επίδοση πανευρωπαϊκά, με βουτιά 4,1%

Ηελληνική χρηματιστηριακή αγορά γνώρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη κάμψη τιμών πανευρωπαϊκά την εβδομάδα που πέρασε (-4,1%) κι ήταν ελάχιστα μικρότερη από αυτήν της Μποτσουάνα (-4,4%) και της Ουγγαρίας (-4,9%), σε μία ένδειξη ότι η σταθερότητα που εμπνέει στους επενδυτές είναι εξαιρετικά εύθραυστη κι ευμετάβλητη.

Βεβαίως, η κάμψη τιμών των μετοχών ήταν ο κανόνας διεθνώς την εβδομάδα που πέρασε, όμως η υποχώρηση ήταν δυσανάλογα ηπιότερη αν σκεφθούμε πως στην Ευρωζώνη περιορίστηκε στο 1,2%, στη Βρετανία στο 1,8% και στις ΗΠΑ στο 0,4%, ενώ στην Ιαπωνία σημειώθηκε μικρή άνοδος 0,6%. Επίσης, το διάστημα σύγκρισης είναι εξαιρετικά βραχύ. Αν, ωστόσο, παρατηρήσουμε τις ετήσιες επιδόσεις που παραμένουν θετικές για τις χρηματιστηριακές αγορές, θα διακρίνουμε επίσης μία σημαντική υστέρηση του Χ.Α., με άνοδο 5,4% έναντι αύξησης 10,3% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη, 10,5% στην Ιαπωνία και 12,2% στις ΗΠΑ.

Τη στιγμή αυτή είναι πρόωρο να αποφανθεί κανείς αν οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν φτάσει στα κορυφαία τους επίπεδα κι ετοιμάζονται να εισέλθουν σε υφεσιακό κανάλι ή εάν η πρόσφατη πτωτική μεταστροφή τους αποτελεί μία προσωρινή διορθωτική ανάπαυλα στο ανοδικό τους ράλι τιμών.

Το βέβαιο είναι πως οι επενδυτές δείχνουν να προτιμούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων ισχυρών οικονομιών, με συνέπεια να αυξάνουν οι τιμές, π.χ., των 10ετών ομολόγων και να πέφτουν οι αποδόσεις τους. Το φαινόμενο αυτό διαρκεί καθ' όλο το τελευταίο έτος, με συνέπεια να ευνοηθεί και η Ελλάδα από την πτώση των επιτοκίων τους. Η πτώση, ωστόσο, των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων ήταν δυσανάλογα μικρή (-35%) έναντι της Ευρωζώνης (-83%) σε ποσοστιαία βάση, ενώ την τελευταία εβδομάδα που στην Ευρωζώνη συνεχίζεται η πτώση τους (-7,4%) στην Ελλάδα έχουμε αντιστροφή τάσης (αύξηση 3,4%) όση και στην Τουρκία.

Αν το «καυτό χρήμα» των επενδυτών αντιμετωπίζει τα ελληνικά ομόλογα με τόση αμφιβολία και δισταγμό, πώς είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς τον πρωθυπουργό που διαβεβαιώνει πως η οικονομία ανακάμπτει και η χώρα εξέρχεται οριστικά πλέον από την επιτήρηση της τρόικας επειδή θα μπορεί εφεξής να δανείζεται απευθείας από τις διεθνείς αγορές;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια