Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Βάζουν χέρι στο Ταμείο αερο-ελεγκτών

48άωρη εξήγγειλαν οι ελεγκτές στις 4-5 Οκτωβρίου

«Χέρι» στο Ταμείο των ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας έβαλε το υπουργείο Οικονομικών. Ως «ανταπάντηση» οι ελεγκτές εξήγγειλαν 48άωρη απεργία για τις 4 και 5 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας κατήγγειλαν το υπουργείο Οικονομικών ότι έβαλε «χέρι» στο Ταμείο τους και συγκεκριμένα στους λογαριασμούς των τελών διαδρομής αεροναυτιλίας, με στόχο την αποπληρωμή των... δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Οπως αναφέρει η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, με την υπουργική απόφαση 1090 (ΦΕΚ 2050 Β' 29.7.2014), απέκτησε πρόσβαση στους λογαριασμούς των τελών διαδρομής αεροναυτιλίας, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Τα τέλη διαδρομής αεροναυτιλίας προέρχονται από τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τον ελληνικό εναέριο χώρο και υπολογίζονται ετησίως περί τα 160-180 εκατ. ευρώ (εξαρτώνται από την αεροπορική κίνηση). Στελέχη της ΕΕΕΚΕ τονίζουν τα ακόλουθα:

* Αν μέχρι τώρα είχαμε μια διεύρυνση των αεροναυτιλιακών υπηρεσιών, για τις οποίες καταβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη που χρηματοδοτούν αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς στο σύνολο της ΥΠΑ, τώρα τα διαθέσιμα των ειδικών λογαριασμών μπορεί να διατίθενται και για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

* Η παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου της Ε.Ε. είναι κατάφωρη, όπως επίσης και οι κίνδυνοι που θα προκληθούν για την ασφάλεια των πτήσεων και τα εθνικά δικαιώματα στον ελληνικό εναέριο χώρο, λόγω του ότι δεν θα γίνονται οι στοιχειώδεις επενδύσεις.

* Για το λόγο αυτό, η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε, πέρα από τα ένδικα μέσα (άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και αίτηση αναστολής της Απόφασης), να προβεί σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου και να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Αεροδρόμια