Έντυπη Έκδοση

«Από το κέλυφος, στην κοινωνική ένταξη και αποδοχή»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη δρα ΕΥΑ ΒΑΚΙΡΤΖΗ

Ο Βίκτωρ, ένα παιδί με αυτισμό, συστήνεται στα παιδιά και ουσιαστικά αποκωδικοποιεί τη συμπεριφορά του. Κεντρικό σημείο είναι η αλληγορία του αυτιστικού εαυτού ως ενός αυγού με σκληρό τσόφλι και η σημασία της ανάπτυξης της λειτουργίας της αλληλεπίδρασης ως θεραπευτικού μέσου.

«Μικρές χαραμάδες που επιτρέπουν στον Βίκτωρα να κοιτάζει στον "έξω κόσμο". Τόσες ώστε να ανοιχτεί μια τρύπα, και εκείνος να προσπαθήσει να βγει» Ε.Β. «Μικρές χαραμάδες που επιτρέπουν στον Βίκτωρα να κοιτάζει στον "έξω κόσμο". Τόσες ώστε να ανοιχτεί μια τρύπα, και εκείνος να προσπαθήσει να βγει» Ε.Β. Μέσα από την ουσιαστική αλληλεπίδραση, που από τη μεριά των μικρών παιδιών στηρίζεται στην αποδοχή και στο σεβασμό, δημιουργούνται μικρές χαραμάδες στο τσόφλι, που επιτρέπουν στον Βίκτωρα να κοιτάζει στον «έξω κόσμο». Είναι πιθανόν, αν μαζευτούν τόσες ώστε να ανοιχτεί μια τρύπα, εκείνος να προσπαθήσει να βγει. Μιλάμε με την Εύα Βακιρτζή, συγγραφέα του βιβλίου «Το αυγό», εκδόσεις Πατάκη, ειδική παιδαγωγό-θεραπεύτρια, με Μάστερ στις Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και στην Εκπαιδευτική Ερευνα και Διδακτορικό στον Αυτισμό. Πέρυσι δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Yeditepe της Κωνσταντινούπολης στον τομέα των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών και του Αυτισμού.

- «Το Αυγό»;

«Αντιπροσωπεύει τον αυτιστικό κόσμο μέσα στον οποίο είναι κλεισμένος και περιχαρακωμένος ο Βίκτωρας. Το αυγό είναι μια μήτρα. Μια μήτρα με προστατευτικό κέλυφος από την οποία το αυτιστικό παιδί αρνείται να βγει προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τον εξωτερικό, πολύπλοκο και διαταρακτικό για αυτό κόσμο. Οπως συμβαίνει όμως με όλα τα κελύφη, αυτά ραγίζουν ή/και σπάνε. Στο βιβλίο μου βλέπουμε τι χρειάζεται να συμβεί για να ραγίσει το κέλυφος του αυτισμού και να προχωρήσει το παιδί σε μια πιο ομαλή κοινωνική ένταξη και αποδοχή».

- Πού απευθύνεται;

«Σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν τη διαφορετικότητα ή και να τη συστήσουν σε άλλους. Σε γονείς που θέλουν να διαβάσουν στα παιδιά τους μια διαφορετική ιστορία για έναν πολύχρωμο κόσμο ή να δώσουν απαντήσεις για το διαφορετικό ξαδερφάκι ή γειτονόπουλο. Σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να πάρουν μια πρώτη, σφαιρική αλλά επιστημονική εικόνα για τον αυτισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά αυτισμού στην τάξη αλλά κυρίως για να συστήσουν το μαθητή τους στους συμμαθητές του και να προωθήσουν την ένταξή του όχι μόνο στην τάξη αλλά στην καρδιά των μικρών παιδιών».

- Ο αυτισμός;

«Είναι μια σοβαρή και πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που συνοψίζεται στη λεγόμενη "Τριάδα Διαταραχών" η οποία αφορά στους τομείς της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης και της φαντασίας. Δεν θα ήταν δόκιμο να γενικεύσουμε τα συμπτώματα, γιατί ο αυτισμός είναι φάσμα. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το πού βρίσκεται το παιδί στο φάσμα, βιώνει διαφορετικά τις διαταραχές στους τρεις αυτούς τομείς. Ετσι παιδιά που βρίσκονται ψηλά στο φάσμα ή έχουν σύνδρομο Asperger μπορούν να εκδηλώνουν ιδιότυπη χρήση του λόγου, κοινωνική απόσυρση, εμμονικές ενασχολήσεις και ενδιαφέροντα, περιορισμένη φαντασία αλλά και έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο σκέψης και θεώρησης του κόσμου. Από την άλλη τα παιδιά που παρουσιάζουν τυπικό αυτισμό έχουν πρόσθετες δυσκολίες, όπως απόντα ή πολύ περιορισμένο λόγο, κοινωνική απόσυρση, αισθητηριακές διαταραχές, στερεοτυπικές κινήσεις, πρόσθετες μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στον έλεγχο της κίνησης, κ.λπ. Οπως όμως σας είπα, αυτό που κάνει τον αυτισμό μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη διαταραχή είναι το γεγονός ότι κάθε παιδί εκφράζει διαφορετικά συμπτώματα και σε διαφορετικό βαθμό».

- Σύνδρομο Asperger;

«Η ψυχολόγος-ψυχοπαιδαγωγός και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger Μαρία Ηλιοπούλου, που έγραψε στο τέλος του βιβλίου ένα καταπληκτικό σημείωμα για τους μεγάλους που θα διαβάσουν το "Αυγό", βλέπει μια περιγραφή του κόσμου του αυτιστικού φάσματος, όπου ανήκει και το σύνδρομο Asperger. Επομένως, ναι, ο Βίκτωρας θα μπορούσε να ανήκει και στο σύνδρομο Asperger».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Συνεντεύξεις
Ανθρώπινα
Πρόσωπα
Ψυχολογία και Ψυχιατρική