Έντυπη Έκδοση

Οι ανθρώπινοι ...βιβλιοστάτες

** Της Ευγενίας Ηλιοπούλου από το protagon.gr

«Δεν είναι βιβλίο, αλλά είναι πάντα κοντά στα βιβλία. Ξύλινο, γύψινο, πλαστικό ή μεταλλικό. Μπορεί να πάρει γεωμετρική μορφή, ζώου ή κολώνας. Πτυσσόμενο ή σταθερό. Είναι καλαίσθητο. Αλλάζει χρώμα ανάλογα με το χρώμα της βιβλιοθήκης. Στέκεται περήφανα και λαμπρά επειδή πλαισιώνει αρμονικά την εικόνα.

 Μπορεί να είναι πιο όμορφος από τα άχαρα εξώφυλλα των βιβλίων. Είναι απαραίτητος σε μία βιβλιοθήκη ή σε ένα γραφείο. Είναι το στήριγμά τους για να είναι όρθια και να μη χαλάσει η ραφή τους. Ο τρόπος στηρίγματος διαφέρει αλλά η χρησιμότητα είναι αποδεδειγμένη. Ψυχολογικά είναι καλά, άσχετα αν δεν συμπαθεί πολύ τους γείτονές του. Ζηλεύει τη χάρη τους. Αντιλαμβάνεται ότι ποτέ δεν θα έχει το περιεχόμενό τους. Εχει επίγνωση της ασημαντότητάς του.

Στη μονότονη και άχαρη ζωή μας, μερικοί άνθρωποι συνειδητά επιλέγουν να παίξουν το ρόλο του βιβλιοστάτη. Ανεξάρτητως φύλου κάποιος πουλάει την υποστήριξή του. Συνειδητά γίνεται στήριγμα για τις δημόσιες εμφανίσεις κάποιου άλλου. Κάθεται κοντά σε επώνυμους και απλώς ομορφαίνει το περιβάλλον. Η επιλογή του, ως συνοδού, γίνεται με βάση την εμφάνισή του. Στηρίζει φανερά ή κρυφά κάποιες προσωπικότητες προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του "μεγάλου" βιβλίου. Δεν είναι καλός ή κακός. Είναι σίγουρα σιωπηλή παρουσία, αφού είναι δεδομένη η αφοσίωση και η αποδοχή του. Συνοδεύει τους πολιτικούς, τους αστέρες του πενταγράμμου ή του σινεμά και τους πλούσιους στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Στηρίζει τις απόψεις αυτών των ανθρώπων με το χαμόγελο και την παρουσία του. Δεν προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις. Ισως μόνο τη ζήλια των άλλων επειδή είναι λίγο ακριβή η τιμή του.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά όταν είδα έναν κύριο κοντά σε έναν πολιτικό. Ο πολιτικός είχε ζεσταθεί πάρα πολύ και κουραζόταν να κρατήσει το πανάκριβο, επώνυμο, λινό σακάκι του. Χαμογελαστός και άνετος ο πολιτικός. Ο βιβλιοστάτης κρατούσε προσεκτικά το σακάκι. Αφοσιωμένος στο έργο του. Να μην τσαλακωθεί και αλλάξει την εικόνα του πολιτικού. Αυτός ήταν ο ρόλος του!»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο