Ηλεκτρονική Έκδοση

Μέρκελ - Ζιν

Γερμανική διχόνοια για τον Ντράγκι

Ifo: «Παράνομες» οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ

Η Άγγελα Μέρκελ έχει καθήκον να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει τις «παράνομες» δημοσιονομικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, ακολουθώντας τα βήματα του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Γ. Βάιντμαν.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιν, η ΕΚΤ υπερβαίνει την εντολή της εφαρμόζοντας μέτρα κατά του αποπληθωρισμού, ενώ μετατρέπεται σε υπηρεσία διάσωσης τραπεζών.

«Η ΕΚΤ ξεκίνησε ως κεντρική τράπεζα που ασκούσε νομισματική πολιτική, παρέχοντας ρευστότητα για εσωτερική χρήση. Όταν όμως χτύπησε η οικονομική κρίση το 2008, οι τράπεζες στην Ιρλανδία και στη νότια Ευρώπη αντιμετώπισαν έλλειψη εξωτερικού δανεισμού, στον οποίο είχαν πλέον συνηθίσει να βασίζονται. Η ΕΚΤ επέτρεψε στις εθνικές κεντρικές τράπεζες αυτών των χωρών να βάλουν τέλος στην "ξηρασία", δανείζοντάς τους κι άλλα χρήματα, με όλο και ασθενέστερες εγγυήσεις.

 Αυτή η πρακτική για "τύπωμα χρήματος" πήγε πολύ πιο μακριά από ό,τι χρειαζόταν προκειμένου να εξασφαλιστεί η εσωτερική ρευστότητα. Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ σε πιστώσεις δημιουργήθηκε από το τίποτα. Οι πολίτες των έξι χωρών που τις απόλαυσαν χρησιμοποίησαν τα χρήματα για την αποπληρωμή εξωτερικών χρεών και την αγορά εισαγόμενων αγαθών», αναφέρει ο γερμανός οικονομολόγος και συνεχίζει περιγράφοντας τις αποφάσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την σωτηρία του ευρώ και την δήλωσή του ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» σε αυτή την κατεύθυνση.

«Αυτό έριξε τα επιτόκια δανεισμού για τις υπερεκτεθειμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και αντέστρεψε τις απώλειες των ξένων πιστωτών τους, πυροδοτώντας νέο "όργιο" δανεισμού», προσθέτει.

Ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι «όσο περιεκτικά και αν φαίνονταν αυτά τα μέσα, μπορεί να ωχριούν μπροστά σε αυτά που εξετάζονται τώρα» και συνεχίζει: «Παρέχοντας απευθείας πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα, η ΕΚΤ θα εισέλθει σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο... Το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει χρέος από ιδιώτες θα μπορούσε να οδηγήσει στην μεταφορά δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, δισεκατομμυρίων ευρώ από φορολογούμενους της Ευρωζώνης στους πιστωτές αυτών των άμοιρων ιδιωτών ή εταιρειών. Όπως έχει επισημάνει ο πρώην Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Άξελ Βέμπερ, η ΕΚΤ μετατρέπεται σε "κακή τράπεζα" (bad bank).

Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι αυτά τα ανορθόδοξα μέτρα χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός. Δεδομένου ότι οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν (αν και αργά - ο κεντρικός πληθωρισμός βρίσκεται στο 0,9%) αυτό μοιάζει σαν κάτι λίγο παραπάνω από ένα φύλλο συκής.

Σε κάθε περίπτωση, ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί κίνδυνο για τη νότια Ευρώπη, αλλά μια ουσιαστική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό δεν είναι κάτι λιγότερο από μια δημοσιονομική διάσωση, κάτι που η ΕΚΤ δεν έχει δικαίωμα να αναλαμβάνει, όπως υπονόησε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, όταν κήρυξε παράνομα το πρόγραμμα ΟΜΤ».

Οι πολιτικοί όμως, σύμφωνα με τον κ. Ζιν, κρατούν το στόμα τους κλειστό για αυτές τις υπερβάσεις της ΕΚΤ.

«Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ίσως να είναι και ευγνώμονες που η ΕΚΤ κάνει στα κρυφά κάτι για το οποίο θα έπρεπε οι ίδιοι να ζητήσουν άδεια από τα αυστηρά τους κοινοβούλια. Ο κ. Ντράγκι δεν θα τολμούσε ποτέ να υποσχεθεί να κάνει "ό,τι χρειαστεί" χωρίς την στήριξη των ηγετών και ειδικά της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Το είπε αυτόν τον μήνα και ο Μάριο Μόντι, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας όμως έχει ξεκάθαρα απαγορεύσει στην γερμανική κυβέρνηση να μένει αμέτοχη όσο η ΕΚΤ παραβιάζει την εντολή της. Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα, οποιοσδήποτε γερμανός πολίτης μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο και να τους αναγκάσει να ενεργήσουν», καταλήγει ο επικεφαλής του Ifo.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας Ifo
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Γερμανία