Ηλεκτρονική Έκδοση

Βρετανία: Μπάχαλο στη δεξιά πολυκατοικία

Το βρετανικό ευρωφοβικό κόμμα UKIP προσπάθησε σήμερα να ταπεινώσει το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώνοντας την προσχώρηση σε αυτό ενός πρώην αντιδημάρχου του Λονδίνου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα ράγιζε η καρδιά του» σε περίπτωση εξόδου της χώρας του από την ΕΕ.

Το Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρίτσαρντ Μπαρνς, αντιδήμαρχος του Λονδίνου από το 2008 ως το 2012, εντάχθηκε σε αυτό αφού απογοητεύθηκε από τους Συντηρητικούς, από τους οποίους είχε αποχωρήσει στις αρχές του έτους.

Το UKIP, το οποίο επιθυμεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέσπιση αυστηρών περιορισμών για τη μετανάστευση, έχει ήδη στρατολογήσει δύο συντηρητικούς βουλευτές και απειλεί να διχάσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2015, καθιστώντας πιο δύσκολη την επανεκλογή του Κάμερον.

«To UKIP μιλά, ακούει και εκπροσωπεί τους απλούς άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας με έναν τρόπο που τα άλλα κόμματα δεν μπορούν να κατανοήσουν», ανέφερε ο Μπαρνς σε ανακοίνωσή του. «Στα θέματα όπως η παιδεία, οι φόροι, η μετανάστευση και φυσικά η ΕΕ το UKIP είναι αυτό που εκπροσωπεί την πλειοψηφία», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση για την προσχώρηση του πρώην συντηρητικού πολιτικού έγινε λίγο πριν την ομιλία του Μπόρις Τζόνσον, δημάρχου του Λονδίνου και σημαντικού στελέχους των Συντηρητικών, στο συνέδριο του κόμματος, το τελευταίο πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τζόνσον, που πιστεύεται ότι ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Κάμερον αν αυτός αποφασίσει να παραιτηθεί, εξαπέλυσε χθες Δευτέρα μια περίεργη επίθεση εναντίον των Συντηρητικών που σκέφτονται να προσχωρήσουν στο αντιευρωπαϊκό UKIP.

Το Σάββατο από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών ο πρόεδρος του κόμματος Γκραντ Σαπς είχε δηλώσει ότι δεν αναμένει άλλες αποσκιρτήσεις μέχρις τις εκλογές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα ράγιζε η καρδιά του» σε περίπτωση εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε η Βρετανία να παραμείνει σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ ύστερα από νέα διευθέτηση με τις Βρυξέλλες.

Ο Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τον ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα μέχρι το 2017 με το ερώτημα της παραμονής ή της εξόδου, δέχεται πιέσεις από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) και από ορισμένους από τους βουλευτές του να σκληρύνει την ρητορική του για το ζήτημα.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC σχετικά με δήλωσή του ότι θα ράγιζε η καρδιά του αν έβλεπε τη Σκωτία να ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Κάμερον είπε: «Είναι χίλιες φορές πιο σημαντικό συναισθηματικά για μένα το Ηνωμένο μας Βασίλειο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ δεν λειτουργεί σωστά--είπε ο Κάμερον--και δεν θα υποστήριζε την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ αν δεν επρόκειτο για το εθνικό της συμφέρον. Ωστόσο, τόνισε ο ίδιος, η καλύτερη επιλογή θα ήταν η Βρετανία να παραμείνει μέλος αλλά να τροποποιήσει τη σχέση της με την ΕΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση